Het probleem met diversiteitsbeleid

0

Uit de Verenigde Staten komt een opvallend onderzoek over de gevolgen van positieve discriminatie en diversiteitsbeleid. Diversiteitsbeleid zou wel eens averechts kunnen werken, zo blijkt.

Wetenschappers van de New York University, University of Michigan en George Mason University bekeken de resultaten van 45 eerdere onderzoeken naar diversiteitsbeleid. Zij identificeerden de mechanismen die ervoor zorgen dat diversiteitsbeleid negatieve gevolgen heeft.

Positieve discriminatie wordt gedefinieerd als alle positieve stappen die organisaties zetten om meer mensen aan te nemen van groepen die traditioneel ondervertegenwoordigd zijn binnen de organisatie, zoals vrouwen, minderheden en arbeidsgehandicapten. Het gaat dan bijvoorbeeld om specifieke werving, opleiding en training en voorrang geven bij promoties.

Bedrijven met een diversiteitsbeleid riskeren dat voorgetrokken groepen door hun collega’s met scepticisme bekeken worden, zo blijkt uit het onderzoek. Lisa Leslie, universitair hoofddocent op de NYU Stern School of Business en auteur van de studie: “Als je dergelijk beleid invoert betekent dat dat bepaalde groepen extra hulp nodig hebben.” Andere medewerkers leiden daaruit af dat deze groepen niet competent zijn of niet in staat zijn om zelf een bepaalde functie te bemachtigen.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat medewerkers die via positieve discriminatie worden aangenomen als minder warm en minder sympathiek worden gezien. Dat komt doordat het diversiteitsbeleid wordt gezien als een oneerlijk concurrentievoordeel in de strijd om middelen en banen.

“We hebben de neiging om negatieve eigenschappen toe te schrijven aan mensen met wie we concurreren, bijvoorbeeld dat ze niet aardig zijn,” aldus Leslie. Dat kan leiden tot minder positieve beoordelingen door leidinggevenden. En dat kan zelfs nog meer negatieve effecten hebben. Als vrouwen en minderheden merken dat zij negatiever beoordeeld worden als gevolg van het diversiteitsbeleid kan hun zelfvertrouwen aangetast worden en kunnen prestaties daadwerkelijk verslechteren.

Leslie raadt bedrijven aan, de perceptie dat vrouwen en minderheden niet voldoende gekwalificeerd zijn, te bestrijden door te benadrukken dat werving en promotie gebaseerd worden op kwaliteit en prestaties. Organisaties moeten tevens benadrukken dat diversiteit grote voordelen heeft voor iedereen. Uit diverse onderzoeken blijkt immers dat heterogene groepen beter presteren, creatiever en innovatiever zijn dan homogene groepen.

Bron: The Wall Street Journal

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.