Het Nieuwe Werken: werknemer hoeft niet zelf voor werk te zorgen

0

Een consultant die werkt volgens het concept ‘Het Nieuwe Werken’ hoeft niet voor zijn eigen werk te zorgen. De werkgever moet checken of de werknemer genoeg te doen heeft. Het Nieuwe Werken schept geen verplichting voor een werknemer om zelf voor werk te zorgen.

 

De situatie

Een consultant met een jaarcontract werkt bij een bedrijf dat werkt volgens ‘Het Nieuwe Werken’: hij mag zijn werk doen op de tijden en plaatsen die hij zelf kiest. In september 2009 wordt de consultant aangesproken op het niet goed registreren van zijn uren en in oktober laat de werkgever weten dat het contract niet zal worden verlengd.

Over de maand november heeft de consultant in eerste instantie een groot deel van zijn uren niet verantwoord maar later heeft hij die uren geboekt onder ‘algemene taken/geen opdrachten’. In de laatste maand van zijn contract heeft hij ook niet veel gewerkt. De werkgever heeft over de maand november maar een deel van het salaris uitbetaald.

De vordering

De werknemer vordert betaling van zijn volledige loon. Het feit dat hij geen opdracht had en geen declarabele uren draaide, was het risico van de werkgever.

Het verweer

De werkgever zegt dat de werknemer erg passief is geworden nadat hij had gehoord dat zijn contract niet werd verlengd. Omdat hij ook in januari niet heeft gewerkt, wil de werkgever het loon over die maand terug. Er was steeds genoeg werk voor hem en er was afgesproken dat hij zelf invulling aan zijn dienstverband zou geven.

Het oordeel

De rechter vindt dat de werknemer recht heeft op zijn volledige loon. Het niet werken van de werknemer is in dit geval voor risico van de werkgever. Allereerst heeft de werknemer geen werk geweigerd en daarnaast was hij ook steeds beschikbaar voor werk. Daarnaast oordeelt de rechter  dat de afspraken over ‘Het Neuwe Werken’ niet de verplichting scheppen voor de werknemer om zelf voor werk te zorgen. Dat vindt de kantonrechter een te vergaande eis die niet aan een werknemer kan worden gesteld. De werkgever had moeten informeren of de werknemer nog wel genoeg te doen had.

De rechter concludeert dat de het niet volledig werken in november en januari meer in de risicosfeer van de werkgever dan in die van de werknemer ligt. De werkgever moet het achterstallige loon uitbetalen.

LJN BP1395
Kantonrechter Haarlem
Geen arbeid geen loon en ‘het nieuwe werken’
Eerste aanleg 13 januari 2011

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.