Het Nieuwe Werken niet bij iedereen populair

3

Plaats- en tijdonafhankelijk werken, ook wel ‘Het Nieuwe Werken (HNW)’ genoemd, wordt niet overal juichend ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en Profile Dynamics onder 1691 werknemers.

In de whitepaper van TNO en Profile Dynamics is het gebruik van HNW per type medewerker onderzocht. Werknemers die veel waarde hechten aan veiligheid, geborgenheid, zekerheid en structuur maken weinig gebruik van HNW.

Werknemers voor wie autonomie, resultaat, vrijheid en vernieuwing belangrijk zijn maken relatief veel gebruik van Het Nieuwe werken. De populariteit van de werkvorm hangt dus samen met de persoonlijkheid en drijfveren van werknemers.


Wilma Kuipers, mede-oprichter van Profile Dynamics: ‘Veel organisaties hebben de afgelopen jaren Het Nieuwe Werken ingevoerd, met wisselend succes. Eigenlijk logisch, als je bedenkt dat veel organisaties een one-size-fits-all aanpak hanteren, terwijl de ene persoon veel meer affiniteit met flexibele werkplek- en tijden heeft dan de andere.’

‘Wij zijn ervan overtuigd dat HNW beter landt in organisaties als meer ingespeeld wordt op persoonlijke behoeften en drijfveren. Daarbij komt ook dat niet iedere functie en/of type werk zich even goed leent voor HNW.’

Bron: HNW

Lees meer over:

Over Auteur

3 reacties

 1. Ivo Borggreve op

  Heb zelf goede ervaringen met HNW, maar one-size-fits-all werkt inderdaad niet en het is een middel en geen doel op zich.

 2. Ilse Keuten op

  Hoe ga je het dan inrichten als organisatie? Ga je het afschaffen omdat het splitsen teveel commotie oplevert? Vraaggestuurd werken? Of ga je assessments invoeren, wie aan de competenties voldoet?
  interessant!

 3. G. Kerling op

  Het verbaast me dat men dit al niet in het begin heeft gerealiseerd. Het lijkt me vanzelfsprekend!