Het efficiënt organiseren van de HR-functie is niet genoeg

0

Een goed functionerend shared service center, medewerkers die hun eigen gegevens kunnen inzien en wijzigen en een lage ratio HR-professionals / aantal medewerkers wijzen op een efficiënte HR-afdeling. Toch is het lang niet genoeg.

Uit onderzoek blijkt dat een lage ratio HR-professionals per aantal medewerkers  geen goede voorspeller is van een goed functionerende organisatie. Het benchmarken van deze ratio is dus weliswaar een goed idee om de efficiency te verhogen, maar hier moet het niet bij blijven. Efficiency is een gegeven. Je zou het een hygiënefactor kunnen noemen. Het moet gewoon op niveau zijn om ontevredenheid te voorkomen.

Maar wat moet de HR-afdeling dan wel doen? Uit onderzoek blijkt dat organisaties die goed presteren de volgende HR-taken en verantwoordelijkheden goed hebben georganiseerd:

  • Changemanagement: HR moet een directie kunnen ondersteunen bij verandermanagement.
  • Het leveren van data die het veranderproces ondersteunen. Deze data moet ook echt iets vertellen over de behaalde resultaten in relatie tot de organisatiedoelstellingen.
  • Het formuleren van een human capital strategie geïntegreerd met de overall strategie van een organisatie. Dit lijkt logisch, maar slecht een kwart van alle organisaties heeft dit daadwerkelijk voor elkaar, blijkt uit onderzoek.

Lees de aanbevelingen op het blog van i4cp.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.