Het effect van pauzes op werk

5

Charlotte Fritz van de Portland State University heeft onderzoek gedaan naar het effect van (mini-) pauzes op het werk.

 

Minipauzes (“minibreaks”) zijn al die kleine dingen die we doen gedurende onofficiële pauzes op het werk. Denk aan koffie halen, kletsen met collega’s en even je partner bellen. Charlotte Fritz onderzocht deze pauzes met het idee dat ze bijdragen aan het herstel van medewerkers en dat daarna het werk met hernieuwde energie opgepakt kan worden.

Het blijkt dat deze niet werkgerelateerde pauzes geen of een negatief effect hebben op de energiebalans. Dat geldt ook voor een wandelingetje maken buiten, waarvan altijd wordt aangenomen dat het goed voor je is. Werkgerelateerde pauzes waarin iets nieuws wordt geleerd of nieuwe, positieve contacten leggen op het werk zorgen juist wel voor meer energie.

Fritz heeft haar onderzoek vervolgens uitgebreid naar alle vormen van pauze en vakantie. Ze stelt dat duidelijk wordt dat medewerkers afstand moeten nemen van het werk. Tijdens korte pauzes of de lunch lukt dat niet en is het ook niet praktisch. Maar als je naar huis gaat is het goed om het werk los te laten. In die zin is de ‘ouderwetse’ negen-tot-vijf-gedachte helemaal zo gek nog niet. Fritz was verrast door dit onderzoeksresultaat. Ze voorziet problemen voor het welzijn van medewerkers op langere termijn nu van steeds meer medewerkers wordt verwacht dat ze altijd en overal beschikbaar en bereikbaar zijn.

Vakanties zijn goed om los te komen van het werk. Echter, het effect van een vakantie ebt snel weg, ongeacht de lengte van de vakantie. Fritz raadt aan daarom meer korte vakanties per jaar te nemen, zodat je vaker loskomt van je werk.

Op het HBR blog kun je luisteren naar de podcast of het transcript lezen van het gesprek met Charlotte Fritz over het effect van pauzes op het werk.

Meer Mediascan

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Helemaal mee eens. Die korte pauzes werken averechts op je productiviteit. Je kunt de lunchwandeling beter overslaan en een kwartier eerder van je werk gaan en dan gaan wandelen.

 2. Mijn persoonlijke ervaring is dat deze minipauzes, ook wel micropauzes genoemd, op mij een goede uitwerking hebben. Regelmatig (lees elk uur) een paar minuutjes achter je computer vandaan levert mij minder lichamelijke klachten op. Ook biedt het gelegenheid om je geest rust te geven zodat je weer helder na kan denken. Continue met je werk bezig te zijn levert een verminderde concentratie vermogen op en ga je fouten maken wat niet ten goede op de productiviteit, kwaliteit en kwantiteit van het werk. En even frisse lucht happen tijdens je lunch pauze is juist gezond en ook weer een goed moment om even te ontspannen.
  Met enige verbazing heb dit artikel gelezen omdat het reintegratiebureau mij heeft aangeraden deze minipauzes te nemen om zo stress, overspannenheid en burn outs uit te weg te gaan en ik zelf ervaren heb dat het een positieve uitwerking op mij heeft.

 3. Bots BodyWorks op

  En daarnaast spreek je over gemiddelden en zijn er natuurlijk altidj mensen die wel degelijk goed even nergens aan kunnen denkne of in iedergeval even niet aan werk en zich daardoor daarna beter kunnen focussen. Wij geven bij bedrijven stoelmassage en mensen gaan in korte tijd diepe ontspanning in en gaan van druk in het hoofd naar rust in het hoofd en het lichaam voelen. Voelen of er spierspanning zitten en of het lichaam (en de geest rustige&) ontspannen is. Dit heeft een groot effect. Dus Angelique ga zeker door met het nemen van pauzes! Iedereen heeft zijn eigen manieren om tot ontspanning te komen.

 4. Bots BodyWorks op

  We spreken bij pauze over 2 verschillende effecten namelijk op het geestelijk loslaten van je werk. Ik kan me voorstellen dat dat moeilijker is als je toch nog in je werkomgeving blijft en weet dat je daar binnen afzienbare tijd weer naar terugkeert. Of het effect op je fysieke gesteldheid. Een pauze houden om naar de wc te gaan, te gaan wandelen of koffie te gaan drukken of te stretchen heeft wel degelijk een positief effect op je fysieke gesteldheid. Bij beweging tov statisch werken achter de pc stroomt er weer meer bloed door de nek, schouders e.d. en is de statische belasting minder. Ik zou deze afwisseling zeker erin blijven houden.

 5. Tja, micropauzes, doet me denken aan die vrouw bij ons op de planning die regelmatig Patience open had staan op de werk-pc. Zat ze weer te patiencen, tot ik in de gaten kreeg hoe dat werkte bij haar; ze had soms een ‘vijfhoeksruil’ te maken waar ze niet uit kwam, ging ze even patiencen, dan kon ze ineens dat kaartscherm dichtgooien en wist ze het, Als ze die dit liet doen en die dat, die was wel voor een nachtdienst te bellen etc dan paste alles weer in elkaar… Het patiencen was enerzijds eenn ‘break’ anderzijds werkte er kennelijk iets door waardoor ze een minuut of wat later ineens het plaatje voor zich had. Ze was een goeie planner, helaas nu met pensioen.. Micropauzes, zo werkt het wel.