Het draait niet om technologie& .of toch wel?

0

De gebruikelijke gedachte is dat techniek ondersteunt. Eerst een Human Resources-probleem aanpakken en daarna kijken met welke techniek(en) een en ander opgelost kan worden.

Techniek speelt een ondergeschikte rol. Maar is dit wel terecht? Blogger Steve Boese vindt van niet. De realiteit in organisaties wordt daarmee geen recht gedaan en het potentieel van technologie blijft onbenut.

Steve Boese voert verschillende cases aan om zijn argumenten kracht bij te zetten:
1. Kenniswerkers besteden ontzettend vele tijd aan het vinden van de juiste informatie. Informatie zit ‘verborgen’ in lange e-mails of staat ergens op de server van de organisatie. Maar vindt je weg maar eens op die server.

Zelfs een simpele wiki of een intern social sharing platform, zoals yammer, zal de tijd die nu besteed wordt aan het zoeken van de juiste informatie aanzienlijk terugbrengen.

2. We weten niet wat we niet weten. Toen IBM de eerste computer uitvond, dacht men dat er misschien een markt van vijf exemplaren voor zou zijn. Niemand kon zich voorstellen waarom mensen behoefte zouden hebben aan computers. Maar we maken dezelfde fout ten aanzien van medewerkers. Waarom zou iedere manager behoefte hebben aan personeelskengetallen? Waarom hebben recruiters behoefte aan een iPhone-app om op afstand met het Applicant Tracking System (ATS) te kunnen communiceren? Wat is de waarde van toegang tot sociale netwerken voor medewerkers?

Met behulp van technologie kunnen nieuwe ideeën worden opgespoord, creatieve oplossingen worden vormgegeven en de mindset “laten we eens kijken wat er allemaal mogelijk is” in de organisatie worden ingeslepen.

3. Techneuten, marketeers, creatieven en HR-professionals praten vrijwel nooit met elkaar. En daarmee worden vele kansen gemist. Boese haalt de succesvolle animatiestudio Pixar (o.a. Toy Story, Cars) aan ter voorbeeld. Het verhaal in een tekenfilm is superbelangrijk. Maar dit moet natuurlijk wel vormgegeven worden middels de nieuwste digitale technieken om er echt een succes van te maken.

Pixar (h)erkent het belang van deze technische vaardigheden en stelt deze zelfs centraal. Engineers en techneuten maken de mooiste dingen. (Pas) Daarna worden de beste mensen aangenomen om er een fantastisch verhaal van te maken. Technologie eerst dus…..

Wie meer wil lezen over een zich ergerende Steve Boese >>

Meer mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.