Heruitvinden van HR

0

Onlangs publiceerde Deloitte weer haar jaarlijkse Global Human Capital Trends rapport. Voor dit rapport werden wereldwijd ruim 3.300 HR- en business-leiders geïnterviewd.

In het rapport worden tien onderwerpen met betrekking tot HR, leiderschap en talentmanagement geïdentificeerd die dit jaar aandacht vragen.

Op plaats 4 van de belangrijkste onderwerpen die op de agenda staan van HR dit jaar, staat het heruitvinden van HR. Businessleiders en, in iets mindere mate, HR-leiders zijn van mening dat HR het tempo van veranderingen niet bij kan houden. Er is een gapend gat tussen wat business-leiders willen en wat HR kan leveren. Vooral in Nederland speelt dit probleem. Alleen in Brazilië is het gat nog groter.

Teneinde dit probleem op te lossen kiezen steeds meer organisaties ervoor om mensen uit de business op hoge HR-managementposities te benoemen. Nu al is bijna 40% van de HR-managers niet HR-geschoold.

Deloitte stelt dat HR-professionals hun kennis en vaardigheden moeten bijspijkeren, terwijl de rol van HR geherdefinieerd wordt. Dit biedt wel een ongeëvenaarde kans aan HR om op het hoogste niveau een rol te spelen bij het bepalen van de strategie van de organisatie.

Deloitte geeft organisaties de volgende adviezen voor het herontwerpen van HR:

– Herontwerp HR met een focus op advisering en dienstverlening. Het draait niet alleen om de efficiëntie van uitvoering en administratie. HR business partners moeten gewaardeerde bedrijfsadviseurs worden. Dit vereist vaardigheden als analyseren, overleggen en probleemoplossing.
– Creëer business geïntegreerde netwerken van excellentie in plaats van het centraliseren van de HR-afdeling. Neem HR-specialisten op in de business en coördineer hen door netwerken van expertise op te bouwen. Recruitment, O&O, arbeidsverhoudingen en coaching vereisen strategische programma’s. Deze moeten centraal gecoördineerd worden en lokaal uitgevoerd. Doordat HR-specialisten dicht tegen de werkvloer aanzitten wordt de impact van hun werkzaamheden veel groter.
– Maak van HR een magneet voor talent en leiders. Maak de selectie van HR-professionals veel strenger. Rouleer medewerkers. Geef toptalenten een HR-functie. Dit trekt leiders aan.
– Investeer in de ontwikkeling van HR en de vaardigheden van haar medewerkers alsof de toekomst van de organisatie ervan afhangt: HR-professionals op ieder niveau moeten continu werken aan hun kennis en vaardigheden. Investeer in deze continue, noodzakelijke  ontwikkeling. Focus op vaardigheden zoals zakelijk inzicht, advisering, project managementvaardigheden, organisatieontwerp, verandermanagement en analyse-vaardigheden.

HR verliest het vertrouwen van bestuurders. Bovendien groeit het gat tussen wat business-leiders willen en wat HR kan leveren. Deloitte roept HR-leiders op echt business partner te worden. Maar daarvoor is wel, zo stelt Deloitte, een extreme makeover van HR noodzakelijk.

Bron: dupress.com

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.