Hersengolven voorspellen wie de leider van een groep is

0

Bij mensen die effectief samenwerken gaan de hersengolven gelijk lopen. Deze zelfde hersengolven voorspellen wie in een groep als leider zal opstaan, zo blijkt uit onderzoek.

Groepsdynamiek

Vrijwel iedereen heeft wel eens in een team gewerkt waarin teamleden maar wat kletsen of vooral belang hechten aan bijzaken. Andere teamleden haken dan mentaal af of raken gefrustreerd, met als resultaat dat het team niet doelmatig werkt. Om te begrijpen wat er mis kan gaan in teams en hoe teams productiever kunnen worden, werden de hersenen van mensen bestudeerd, terwijl zij samen aan een teamopdracht werkten.

In één studie kregen groepjes studenten een wiskundig probleem om gezamenlijk op te lossen, terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten. Als de teamgenoten effectief samenwerkten liepen hun hersengolven synchroon. Bij deze studenten werden gelijktijdig specifieke hersengebieden actief. Bij de teams die niet tot een oplossing kwamen liepen de hersengolven niet gelijk.

Een leider staat op

In een andere studie kregen 146 MBA-studenten een case-study met een ethisch dilemma, voorgelegd. Studenten moesten met een oplossing komen voor deze situatie, die zich echt had voorgedaan.

Halverwege de sessie konden de onderzoekers voorspellen wie als leider zou opstaan. Zij baseerden hun voorspelling op de gemiddelde elektrische activiteit in het theta-gebied van het brein, dat een belangrijke rol speelt bij mentale betrokkenheid. Bij de persoon die zou opstaan als leider, steeg iedere keer als deze sprak, bij het hele team, het niveau van betrokkenheid. De onderzoekers benadrukken dat het niets te maken heeft met hoe vaak iemand sprak.

Empathisch vermogen

Ook personen die empathisch zijn vertonen specifieke hersenactiviteit. Zij onderdrukken juist hersenactiviteit in belangrijke gebieden van hun brein om hun aandacht geheel te kunnen richten op degene die spreekt. Teams met daarin tenminste een zeer empathisch persoon kwamen met de meest creatieve oplossingen voor het ethische dilemma.

HR-hulpmiddelen

Na onder andere stemanalyse voor het selecteren van sollicitanten staan de HR-professional dus nog meer technische hulpmiddelen ter beschikking. Het meten van hersenactiviteit om ideale teams samen te stellen en om te bepalen wie leiderschapskwaliteiten heeft. Het is reeds bij zeer gespecialiseerde teams, zoals onderzeebootpersoneel, toegepast. De snelle adoptie van wearables, biedt hiertoe wellicht kansen.

Bron: Live Science

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.