Helft bedrijven werkt tijdens bouwvak

0

Bouwbedrijven werken steeds vaker door tijdens de bouwvak. Bijna de helft van de bouwbedrijven draait nog volop. In 2013 bleef nog maar een kwart aan het werk, blijkt uit onderzoek van adviesbureau USP Marketing Consultancy onder 150 bouwbedrijven.

De officiële bouwvak is in de jaren ’80 afgeschaft, maar de meeste bouwbedrijven hielden de traditie tot twee jaar terug nog in ere. Nu houdt nog maar 28 procent zich hieraan, volgens Jeannette van der Rhee van USP. Ook geeft een kwart van de bouwbedrijven aan dat zij weliswaar dicht zijn, maar dat er altijd een paar collega’s blijven werken.

De belangrijkste reden om door te werken is volgens de ondervraagde bedrijven omdat het werk dit vereist. Ook vinden veel bedrijven de bouwvak een achterhaald principe nu tegenwoordig meer flexibiliteit vereist is.

Toch staan lang niet alle bedrijven negatief tegenover de bouwvak. Van der Rhee: ‘Ongeveer de helft vindt dat deze gehandhaafd moet worden, aangezien dit ervoor zorgt dat projecten weer volledig opgestart kunnen worden zodra iedereen terug is, en dat er altijd een volledige bezetting is binnen het bedrijf zodat problemen met de planning voorkomen kunnen worden.’ Slechts een kwart van de bouwbedrijven vindt dat de bouwvak afgeschaft moet worden.

De bouwvak begon 20 juli in Noord-Nederland, gevolgd door Midden-Nederland op 27 juli. Bouwbedrijven in Zuid-Nederland sluiten tenslotte hun deuren voor drie weken vanaf 3 augustus.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.