GroenLinks wil wet voor werk en zekerheid

5

GroenLinks wil met een nieuwe wet meer kansen bieden op de arbeidsmarkt voor jonggehandicapten, mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking en werklozen.

Volgens lijsttrekker Jolande Sap moet de wet zoveel mogelijk drempels wegnemen voor deze groepen mensen.

De Wet Werk en Zekerheid zoals GroenLinks de nieuwe regelgeving wil noemen, moet de huidige Wajong, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Werk en Bijstand vervangen. Volgens GroenLinks zou een nieuwe wet niet alleen goed zijn om iedereen een eerlijke kans op werk te geven, maar ook om de gemeenten meer slagkracht te geven om werkzoekenden te helpen.

In de nieuwe wet moet komen te staan dat gemeenten afspraken gaan maken met iedereen die langer dan een jaar werkloos is. Mensen moeten worden geschoold, begeleiding krijgen naar werk of een aangepaste functie krijgen. Wie niet zelf aan de bak komt, moet naar een soort maatschappelijk uitzendbureau waarin gemeenten en werkgevers samenwerken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Een gordiaanse knoop (onontwarbare, in dit geval: zeer complex probleem) kun je niet los maken maar die dien je voor een oplossing door te hakken.

  Wie neemt mensen sinds mensenheugenis in dienst en bepaalt dus feitelijk wat er gebeurt? Juist ja!

  Een nieuwe wet en zoveelste poging die de bal wederom louter bij de werkzoekenden (scholing, begeleiding, etc.) legt is per definitie kansloos als de partij die het voor het zeggen heeft de andere kant op kijkt.
  Kennelijk lukt het maar niet om sociale empathie op te wekken voor groepen mensen die buitenspel staan. Absoluut niet interessant als werknemer, maar wel als klant! Een houding waarvan je als individu walgt, maar die gemeengoed is als je werk verschaft, de goeden niet te na gesproken natuurlijk.

  Wedden dat er wel iets wordt opgelost als wetgeving zich concentreert op de bepalende partij? En laat nu de politiek de enige zijn die kan verplichten! Maar je kunt alvorens je tanden te laten zien vriendelijk beginnen met substanti?le fiscale voordelen (of nog liever een bonus/malus) om bepaalde groepen in dienst te nemen en houden. Werkgevers zijn er namelijk als de kippen bij als er werkelijk iets te halen valt!

  Blijkt het achteraf misschien toch om een simpel knoopje te gaan….

 2. Reactie op het verhaal van Sjaak:

  Ik ben het volstrekt eens met zijn zienswijze en had het niet beter kunnen verwoorden!!
  Hopelijk “sijpelt” deze visie door naar de beslissers in Den Haag.

 3. Ik zie het als de zoveelste poging om mensen met een achterstand c.q. beperking aan een baan in het bedrijfsleven te helpen. Alle financi?le voordelen ten spijt zijn werkgevers in regio’s met slechte werkgelegenheid niet bereid om deze mensen in dienst te nemen. Ik denk dat een verplichting alleen een structurele oplossing kan bieden.

 4. Oude wijn in nieuwe zakken….Wat hebben we allemaal voorbij zien komen….Melkertbanen, Wiw banen, ID banen….
  Rondpompen van mensen en geld. Zolang er geen druk op de belangrijkste partij (werkgevers) komt…….what’s next?

 5. Op grond van bovenstaand luidt het stemadvies voor iedere werkzoekende:
  STEM IN G??N GEVAL OP DE VVD.
  Denk er aan: wij zijn inmiddels een grootmacht.
  Immers zijn we al met bijna 500.000
  personen op zoek naar werk.
  Laat de politiek 12 september de tanden eens zien.
  Zorg er zo voor dat de politiek M?T ons gaat praten inplaats van OVER ons.