Grijp de kans na dankjewel

0

De kans is groter dat je je buurman uitnodigt op een feestje als deze jou al eens uitgenodigd heeft. Krijg je een versnapering bij de rekening in een restaurant, dan geef je een grotere fooi.

We zijn geprogrammeerd om ‘een schuld te vereffenen’. Dit heet reciprociteit. Dit principe begrijpen en toepassen levert je een groter en sterker netwerk op en geeft je meer invloed.

Juist toepassen van het principe vraagt van ons eerst iets te geven. Als we eerst iets geven aan iemand, zal deze over het algemeen iets teruggeven. In het artikel worden twee sprekende voorbeelden gegeven. Zo levert het bijvoegen van 5 dollar bij een medewerkerenquête twee keer zoveel respons op dan wanneer 50 dollar (achteraf) beloofd wordt als de enquête wordt ingevuld.
Vorige week kwam reeds aan de orde dat het zeggen van dankjewel zeer waardevol is. Maar om het effect van reciprociteit te versterken moet je na de dankjewel ‘toeslaan’. Als je zegt “geen dank”, heeft dat veel minder effect dan wanneer je zegt “geen dank, je zou hetzelfde voor mij doen”.
Belangrijk om het principe van reciprociteit ten volle te benutten is een tweetrapsraket: help eerst zelf en benadruk daarna dat helpen normaal is en dat het een kwestie van geven en nemen is.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.