Glaasje op? Ontslag?

0

Een werknemer heeft teveel gedronken en komt op zijn werk. De werkgever ontslaat hem op staande voet. Terecht of niet? Is er voldoende bewijs van alcoholgebruik?

Een bloedtest of blaastest zijn niet de enige middelen om alcoholgebruik op het werk aan te tonen. Het bewijs kan uit verschillende middelen bestaan.

De situatie
Als een betonmedewerker op 2 februari 2011 op zijn werk komt, waarschuwen zijn collega’s de directie. Ze vermoeden dat de medewerker gedronken heeft. Alcohol, drugs en medicijnen die de prestaties nadelig beïnvloeden zijn verboden op het werk, zo staat in de huisregels. Overtreding van de regels kan leiden tot ontslag. In zijn functie werkt de medewerker met diverse apparatuur en gaat hij met een vrachtwagen regelmatig de openbare weg op.
De directeur komt op de werkplek kijken en stelt voor twee blaastests af te nemen. De medewerker, die het alcoholgebruik ontkent, stemt in met de tests. Er komt een veel te hoog alcoholpromillage uit: 0,8 promille. De werknemer wordt op staande voet ontslagen en de werkgever bevestigt dat in een brief de dag erna.

Bij de rechter
De werknemer beroept zich bij de rechter op nietigheid van het ontslag. De rechter vindt dat er voldoende bewijs is van het alcoholgebruik en wijst de vordering af. De werknemer gaat in hoger beroep.

Het oordeel
In hoger beroep gaat het hof uitgebreid in op het bewijs voor het alcoholgebruik. De werknemer vindt dat niet is bewezen dat hij op de bewuste dag onder invloed van alcohol op zijn werk is verschenen en trekt ook de betrouwbaarheid van de blaastest in twijfel. Het hof overweegt dat alcoholgebruik niet alleen te bewijzen is met een bloedproef. In het civiele recht kan bewijs uit alle middelen bestaan. Omdat de werknemer de blaastest in twijfel trok, heeft de kantonrechter de werkgever ook om aanvullend bewijs gevraagd. Die kwam daarop met diverse stukken en een flink aantal getuigen.
De combinatie van de blaastests, de getuigenverklaringen en andere stukken waren volgens de rechter voldoende bewijs en dat onderschrijft het hof ook.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:GHARL:2013:9187
Datum uitspraak: 3 december 2013

Lees ook: ‘Wat doe je tegen alcohol op de werkvloer?‘ en ‘Onvoldoende beleid over alcohol leidt tot afwijzing ontbindingsverzoek

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.