Getrainde ouderen minder vaak ontslagen

7

Oudere werknemers die trainingen blijven volgen, worden minder snel ontslagen. Zij hebben een hogere inzetbaarheid.

Dat blijkt uit onderzoek van Jan van Ours, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.

Dat jongeren een betere arbeidsmarktpositie hebben wanneer ze getraind blijven, is geen opvallende uitkomst, zegt Van Ours. ‘Maar dat dat voor ouderen ook geldt, heeft me wel verbaasd. Die hebben sowieso al een moeilijkere arbeidsmarktpositie. Ze hebben niet zoveel jaren meer te gaan, waardoor het voor werkgever èn werknemer minder interessant wordt om er nog veel in te investeren. De training is minder waardevol omdat je hem minder terugverdient.’

Subsidie en belasting

Maar training heeft dus een positief effect op de employability van ouderen. Het stimuleren van trainingen aan ouderen kan daarom een doel van overheidsbeleid worden: ‘Je kunt denken aan het subsidiëren van trainingen aan oudere werknemers. Maar waar je ook kijken naar een ontslagbelasting voor oudere werknemers. In Oostenrijk hebben ze zoiets een aantal jaren geleden ingevoerd. Werkgevers moesten een belasting betalen van 170 procent van een maandloon als ze een 50-plusser ontsloegen. Dat heeft bijzonder veel effect gehad.’

Motivatie

Uit eerder onderzoek was al bekend dat wanneer mensen langer moeten doorwerken, ze meer trainingen gaan volgen. Van Ours: ‘Andere onderzoekers hebben gekeken naar ambtenaren die geboren waren vóór en ná 1 januari 1950. Voor de tweede groep mensen gelden versoberde pensioenvoorwaarden. Het blijkt dat zij vaker trainingsprogramma’s volgen. De prikkel om langer door te werken leidt blijkbaar tot een drang om ook bij te blijven in het vak.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Tony de Bree op

  Volgens mij heeft het eigenlijk niets met leeftijd te maken maar met competenties. Jonge mensen zijn vaak goedkoper, maar kunnen en weten vaak minder. Door veel oudere werknemers te demotiveren of af te laten vloeien wordt er vaak aan kapitaalvernietiging gedaan zowel bij de overheid als in het particuliere bedrijfsleven.

  Tony de Bree
  @tonydebree

 2. Evelien Otto op

  Reguliere trainingen kun je beter vervangen door aandachtmomenten (met een thema) waarin ieder mens, oud ?n jong zich ontwikkelt. Dat verdient zich altijd terug, zowel zakelijk als persoonlijk! Wat dan weer veel meer waard is dan geldelijk gewin. ‘Rozotto’ verzorgt deze momenten.

 3. Andries Bongers op

  De uitspraak van Van Ours: “dat dat voor ouderen ook geldt, hem wel heeft verbaasd. Ze hebben niet zoveel jaren meer te gaan, waardoor het voor werkgever ?n werknemer minder interessant wordt om er nog veel in te investeren. De training is minder waardevol omdat je hem minder terugverdient.” vind ik weer verbazingwekkend. Wat een naiviteit!
  Juist ouderen ‘moeten’ langer mee dan jongeren, die vaak binnen 5 jaar al van baan veranderen.
  Investeren in ouderen is juist heel zinvol.
  Overigens wil ik het liever omdraaien. Ouderen moeten gewoon “blijvend” in zichzelf investeren. Dat is ook hun eigen verantwoordelijkheid! Andries (70 jaar)

 4. Interessant. In dit artikel wordt gesproken over het extra belasten van het ontslaan van 50-plussers.
  Afgelopen week heb ik een gesprek gehad met een expert in de arbeidsparticipatie van ouderen en zij suggereerde juist dat ontslagversoepeling 50-plussers aantrekkelijker kan maken!

 5. Het verbaast mij niet dat ouderen (net als jongeren) beter inzetbaar blijven als ze zich blijven ontwikkelen, lijkt mij juist niet meer dan logisch.
  Wat ik niet begrijp is dat dit meteen weer gesubsidieerd zou moeten worden. Werknemer kan dit ook zelf regelen, al dan niet in samenspraak met de werkgever.
  Ik ben het met Andries eens dat dit (ook) de verantwoordelijkheid is van de oudere medewerker zelf.

 6. Esmeralda de Vries op

  De titel moet zijn: “Getrainde medewerkers minder vaak ontslagen.”

 7. Ik begrijp dit artikel niet. We roepen al jaren dat je moet bijblijven in je vak(gebied). Education Permanente betekent toch ook een leven lang fit! Juist de uitdaging en de veranderde kijk houdt mensen scherp.
  Daar ben je m.i. ook zelf verantwoordelijk voor, maar meedraaien met de mogelijkheden die de werkgever biedt is wel het minimum.

  En dat vevroegd eruit is pure verkwisting van kennis en knowhow, mits bijgehouden natuurlijk.

  Gevaar is dat niet investeren in jezelf dan ‘beloond’ wordt met vrevroegd pensioen of iets dergelijks.