Geen steun voor anoniem solliciteren

0

Minister Lodewijk Asscher ziet weinig in een pleidooi van de VVD om iets te doen aan discriminatie op de arbeidsmarkt via anoniem solliciteren. Het echte probleem wordt hiermee niet aangepakt, vindt hij. Asscher zei dat donderdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over discriminatie. Ook CDA, D66 en PVV voelen niets voor het VVD-voorstel.

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen is positief over projecten waarbij de identiteit van de sollicitant pas wordt onthuld als de werkgever interesse toont in diens profiel. Ze vroeg Asscher hier nader onderzoek naar te doen. De minister is daartoe bereid, maar is ‘niet overmatig enthousiast’.

 

Andere fracties reageerden verbaasd op het VVD-voorstel. CDA’er Pieter Heerma wees op de bureaucratie die anoniem solliciteren met zich meebrengt. Net als Steven van Weyenberg van D66 riep hij in herinnering dat de VVD in het verleden nooit voorstander was van anoniem solliciteren. Van Nieuwenhuizen benadrukte daarop dat ze geen dwingende overheidsregels wil op dit gebied.

Asscher kondigde in het overleg aan binnenkort te gaan praten met de Arnhemse jongerenwerker Mehmet Sahin, die moest onderduiken nadat hij afstand had genomen van antisemitische opmerkingen van Turkse jongeren. Asschers departement heeft ook al contact gehad met de Turkse gemeenschap en het CIDI (Centrum Documentatie en Informatie over Israël).

De Turkse jongeren zeiden vorige maand in een tv-programma dat ze de Holocaust goedkeuren en Joden haten. Asscher vindt deze uitlatingen schokkend en verwerpelijk. Ook de Kamer is geschokt. Asscher denkt niet dat antisemitisme bij moslimjongeren komt doordat ze niet goed geïnformeerd zijn. Het probleem is juist dat de jongeren heel goed op hoogte zijn over de Holocaust, maar dat ze die ‘schaamteloos goedkeuren’. Alleen lespakketten over de Tweede Wereldoorlog zorgen dus niet voor een oplossing, zei de minister.

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.