Geen ontslag na negatieve uitslag assessment

2

Een assessment met een negatieve uitkomst is geen reden voor ontbinding. De werkgever had de werkneemster, die al meer dan 10 jaar in dienst was, eerst de kans moeten geven zich te verbeteren.

 

De situatie

Een modeketen met meerdere filialen en 750 medewerkers in Nederland draait al meer dan 10 jaar met verlies. Bij een reorganisatie sluit het bedrijf 20 Nederlandse filialen en een distributiecentrum. In 2009 krijgen alle leidinggevenden een intensieve training verkooptechnieken maar dat heeft geen positief effect op de omzet.

Volgens het bedrijf is de slechte financiële situatie veroorzaakt doordat het personeel onvoldoende geschikt is. Het bedrijf wil de juiste persoon op de juiste plek krijgen en zet daarom assessment in. Elke medewerker krijgt een test die inzichtelijk maakt of de medewerker eigenschappen bezit om de benodigde competenties te ontwikkelen. Als uit de test blijkt dat de medewerker die eigenschappen niet bezit, wordt de medewerker ontslagen.
Voor de werkneemster in kwestie wordt een ontslagverzoek ingediend bij de kantonrechter omdat uit de testresultaten zou blijken dat training voor haar geen zin meer heeft.

Het verweer
De werkneemster vindt dat het verzoek moet worden afgewezen. Ze heeft altijd goed gefunctioneerd en goede beoordelingen gekregen. Ze vraagt een vergoeding op basis van de kantonrechtersformule met C=2, als de overeenkomst wordt ontbonden. Het onvoldoende scoren op een test is geen dringende reden voor ontbinding, stelt de werkneemster.

Het oordeel
De rechter snapt dat het bedrijf maatregelen moet nemen. En vindt het ook nog te volgen dat het bedrijf in het kader daarvan heeft besloten om de medewerkers meer klantgericht te laten werken en medewerkers daarvoor te laten testen. Maar het ontbindingsverzoek wijst de rechter af. De werkneemster is niet eerder op haar functioneren aangesproken en de werkgever heeft niet onderbouwd dat training voor de werkneemster nutteloos is. De rechter vindt dat van de werkgever verwacht mag worden dat hij een ruim 12 jaar goed functionerende werkneemster eerst de kans geeft zich te verbeteren.

LJN BW5546
Rechtbank Almelo
Ontslag na assessment
Eerste aanleg
11 mei 2012

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ron Ladage op

    Een zeer goede beslissing van de rechter. De werkneemster heeft al die jaren een goede prestatie neer gezet, is nooit aangesproken op tekortkomingen en heeft ook nooit een scholing of verbeteringsvoorstel aangeboden
    gekregen. De werkgever is erg kortzichtig en kent de wet of zelfs fatsoenlijk personeelbeleid niet! Helaas zal de dame in kwestie wel weggepest gaan worden met allerlei trainingen die er op gericht zijn om haar niet te laten slagen.De sterkste wint toch en dat is de gene die de macht heeft. Jammer en hopelijk vindt deze dame een echte werkgever, die met plezier haar wel begeleid naar een goede positie en tevredenheid naar beide kanten.

  2. En een buro dat dit soort (pseudo)assesment doet met als doel op grond van zg valide testresultaten personeel te ontslaan verdient “a kick in the a? !”
    Wat zou ik graag weten wie dit kunstje heeft uitgevoerd.