Geen loon voor verslaafde werknemer

8

Bijna driekwart van de Nederlandse werknemers vindt dat verslaafde werknemers geen recht hebben op doorbetaling van loon wanneer die zich ziek melden. Gemiddeld heeft een op de tien werknemers een alcoholprobleem.

Dat blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener JuroFoon onder 506 respondenten.

Koert Adriaans, directeur van JuroFoon, is niet verbaasd door de uitkomst: ‘De tendens is dat we richting het Amerikaanse model gaan, waarbij ieder voor zich gaat. Mensen willen niet meer de dupe worden van de steken die een zieke collega laat vallen. Hoe ik er zelf tegenaan kijk? Ik vind het een heel lastige. Enerzijds ben ik wel voor wat meer eigen verantwoordelijkheid in deze maatschappij, anderzijds moet je beseffen dat er mensen zijn die soms ietsje meer nodig hebben.’

Melden

Volgens Adriaans kan het loon van een verslaafd iemand stopgezet worden: ‘Als een werknemer tegenover zijn baas zwijgt over zijn verslaving, en hij wordt als gevolg van de verslaving ziek waardoor hij langere tijd niet op zijn werk kan verschijnen, dan kan het loon van de werknemer zeker stopgezet worden. Met name het niet geven van openheid van zaken tegenover de werkgever is kwalijk. Zieke mensen worden over het algemeen goed beschermd in Nederland. Mijn pleidooi is dus: meld je als verslaafde werknemer bij je baas, dan heb je aan je werknemersplicht voldaan en kun je er samen aan werken.’

Onhoudbaar

Niet iedereen is het daar mee eens. Volgens breedspectrumkliniek U-center, dat verslaafden behandelt, is die harde opstelling van werkgevers naar verslaafden onhoudbaar. Volgens Ingrid Weijnen, directeur behandelzaken, kan het een werknemer namelijk niet worden aangerekend dat hij zwijgt over zijn alcoholprobleem: ‘Dat iemand niet over zijn verslaving spreekt, is juist onderdeel van het ziektebeeld van alcoholisme. Je vraagt verslaafden iets te doen wat ze niet kunnen: hun verslaving onderkennen. Het probleem zit hem in het feit dat alcoholisme niet als ziekte wordt gezien, maar als een keuze, een lifestyleprobleem waar iemand bewust over zwijgt. Dat is niet zo.’

Andere rol werkgever

Weijnen pleit voor een andere benadering van alcoholisme op de werkvloer. ‘Werkgevers moeten beseffen dat zij de problemen zelf moeten signaleren, de verslaafde werknemer zal zich niet vrijwillig melden. Dat betekent dat werkgevers signalen moeten gaan herkennen die kunnen wijzen op alcoholisme.’
De twee partijen verschillen hierin dus van mening, zegt Koert Adriaans: ‘U-center legt de verantwoordelijkheid bij de werkgever, wij vinden dat het primair bij de werknemer ligt. En vaak is het ook allang bekend op de werkvloer: mensen weten vaak wel van elkaar wie er verslaafd is.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

8 reacties

 1. Enhoe controleer je dat de ziekmelding ?cht gerelateerd is aan de verslaving. Zieke collega’s geven natuurlijk een extra druk naar de anderen, maar dan kun je bij heel veel ziekmeldingen wel zeggen dat het eigen schuld dikke bult is. ik zie mensen in de winter zonder jas vuilnis buiten zetten, als die griep krijgen s dat dan verwijtbaar en dus rechtvaardigd dat inhouden van loon?

 2. Nee, klopt, dit gaat wel ver, de werkgever kan beter in deze gevallen het loon inhouden en doorbetalen aan een instantie, die de werknemer begeleidt en ook de vaste lasten ermee betaalt. Het zomaar inhouden of uitbetalen aan een verslaafde werknemer is in beide gevallen niet de juiste oplossing.

 3. Alcoholisme en andere verslavingen worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan neurotransmitter, serotonine genaamd. Dit kan erfelijk zijn. Overheids-campagnes moeten erop gericht worden deze ziekte uit de taboesfeer te gaan halen, zodat medewerkers hierover gaan praten met hun werkgever. Die heeft er recht op iemand een therapie aan te kunnen bieden, om aan haar zorgplicht te kunnen voldoen. Volgens jurisprudentie hebben werkgevers zaken al verloren, doordat zij nalieten een alcoholist op goede pad proberen te helpen.

 4. Gust de Wit, De Wit Consultancy op

  Wanneer is iemand verslaafd? Daar zijn niet alle geleerden het over eens. Verder: Geldt de harde aanpak ook voor nicotineverslaving? Als je dit beleid wilt doortrekken kan dat dan ook bij mensen met een ontregelde bloedsuiker tgv een ongezonde lifestyle hebben, of bij iemand die een verkeersongeluk met letsel door schuld had (vanwege te hard rijden) of iemand die zijn been heeft gebroken omdat hij te hard de helling afgleed, het salaris inhouden (etc. etc.)?
  Dit leidt nergens toen, het stigmatiseert alleen maar de mensen met verslavingsproblemen, met als uitkomst dat ze het probleem zo lang mogelijk voor zich zullen houden…. met dus (onnodige) schade als gevolg van de harde en stigmatiserende aanpak.

 5. Dit lijk mij een hele lastige.
  Wat doen we bijvoorbeeld met de nicotine verslaafden?
  Wat doen we met alcoholisten? Bedenk hierbij dat volgens de Dikke van Dale een alcoholist iemand is die iedere dag alcohol nuttigt.
  Wat doen we met mensen die verslaafd zijn aan sporten en daardoor vaak last hebben van blessures waardoor ze niet op het werk verschijnen?
  Wat doen we met eet verslaafden? Z
  Kortom; waar gaan we de grenzen leggen en wie gaat controleren of een werknemer die grens is overgegaaan?

 6. En als de baas weer eens voor de zoveelste keer zichzelf verrijkt heeft met een flinke bonus, aandelenpakket of fusiedeal ondanks de waarschuwingen van de recessie en overheidsmaatsregelen (code tabaksblad)? Is dat geen verslaving dan? Ook hier gaat het bedrijf eraan.

 7. ik mis in de reacties tot nu toe, naar mijn idee, de gevolgen voor de directe collega’s, want dat zijn degenen die dagdagelijks geconfronteerd worden met een collega die niet voor volle 100% inzetbaar is. Iemand met een alcohol- of drugsverslaving is namelijk niet (of althans niet betrouwbaar) in staat om zijn / haar werk (veilig) te doen. als er dan een ernstig incident gebeurt waarbij deze verslaafde cololega betrokken is, waar blijven we dan met alle mooie, en goed bedoelde, reacties en regeltjes? ik ben van mening dat de kern moet zijn, de collega in kwestie zo veel mogelijk te helpen, en tegelijkertijd indien nodig harde maatregelen niet schuwen.

 8. Egbert Honing op

  ik ben verslaafd aan wiet – rook dagelijks meerdere joints – maar durf te beweren dat dit geen invloed heeft op mijn aantal ziektedagen per jaar (is gemiddeld 1). De mate waarin je je ziek meldt heeft te maken met je instelling. Mensen die kort door de bocht denken (en dat doen er steeds meer) komen met dit soort onzinnige voorstellen. Tuurlijk heeft een grote groep verslaafden een verkeerde instelling maar deze instelling vervolgens koppelen aan de verslaving is tenkrommend en wereldvreemd. Ik lees hier zelfs een reactie dat verslaafde mensen niet betrouwbaar zouden zijn.. Floris – cololega?? Teveel gezopen gisteren?