Geen garantie op huidige sociale werkplek

1

Er is geen garantie dat de huidige groep gehandicapte werknemers van sociale werkplaatsen hun huidige werkplek behouden.

Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

In reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer benadrukte De Krom dat in hervormingsplannen van het kabinet niet wordt getornd aan de rechten van de huidige groep kwetsbare werknemers in de sociale werkvoorziening (SW). Maar dat is volgens hem niet een garantie dat ze precies hetzelfde werk blijven doen.

Volgens Hamer wordt de kabinetsbelofte gebroken dat huidige SW-werknemers hun rechten behouden. Zij wees erop dat nu al wordt gereorganiseerd met het oog op de bezuinigingen en dat bijvoorbeeld de metaalafdeling van de Dordtse sociale werkplaats sluit.

Volgens De Krom wordt personeel naar ander werk begeleid. Hij is juist blij dat al hervormingen plaatsvinden, omdat meer mensen buiten de sociale werkplaats bij een ‘gewone’ werkgever aan de slag worden geholpen.

De sociale werkvoorziening slaagt er volgens de staatssecretaris steeds beter in om mensen met een handicap buiten de beschutte werkomgeving te detacheren, ofwel uit te lenen aan bedrijven en andere instellingen. Wat nog wel in zijn ogen achterblijft is de mate waarin SW-personeel met behulp van extra begeleiding echt in dienst komt van een ‘normale’ werkgever.

Het kabinet wil door hervormingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt meer mensen uit de uitkering en gehandicapten vaker ‘gewoon’ aan het werk zien in plaats van in de sociale werkvoorziening. Daartoe wil De Krom de regels voor de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten aanscherpen en per 1 januari 2013 grotendeels samenvoegen in de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV).

Vooruitlopend op de hervormingen lopen tot eind 2012 diverse proefprojecten. Zo worden momenteel op 33 plaatsen sociale werkplaatsen omgevormd tot bedrijven die gehandicapten klaarstomen voor de ‘gewone’ arbeidsmarkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Fred Gerritsen op

    Als ik dit zo lees dan ben ik verbaast, want in wezen wordt een medewerker gedetacheerd, die wordt betaald door de gemeente in de hoop dat de werkgever hem in vaste dienst neemt !! Ik zie dit in ieder geval niet gebeuren, de achterliggende gedachte hiervan is dat als iemand gedetacheerd is, dan ben je als werkgever niet verantwoordelijk voor hem of haar, neem je deze wel in vaste dienst dan ben je wel verantwoordelijk. Bij uitval van een wsw medewerker heb je de kosten niet als je hem niet in vaste dienst neemt. Ik denk dat de minister Paul de Krom teveel door een roze bril kijkt.