Fashionably late in Frankrijk

0

Begin 2008 vertrok ik naar Colombes, een buitenstad van Parijs. Het was een warm welkom bij Thales, een internationaal high-tech bedrijf met van origine een grote aanwezigheid in Frankrijk.

Iedereen droeg oranje kleding en na mijn verzoek om gewoon Frans te blijven spreken, was er zowel opluchting als waardering.
In het werk is er voortdurend aandacht voor het belang van een bepaald onderwerp. Of dat onderwerp nog belangrijk is, blijkt uit de betrokkenheid van de baas; is die er niet, dan verschuift de aandacht.

Tijdens bijeenkomsten worden telefoon en laptop openlijk gebruikt. Lijkt ongeïnteresseerdheid, maar een vergadering is de formele bevestiging van wat iedereen al weet. Dan iets nieuws horen, wordt ook als onaangenaam ervaren. Gesprekken voorafgaand aan een vergadering zorgen ervoor dat onenigheid niet openlijk op tafel komt.

Beleefdheid
Verder is iets te laat komen een vorm van beleefdheid. Zo weet je zeker dat de gastheer gereed is voor je komst. Ik moet er, weer terug in Nederland, dan ook erg aan wennen dat Nederlanders als het iets uitloopt, midden in een gesprek weglopen met ‘Ik heb nu een andere afspraak’. Geef mij dan maar het ‘Frans kwartiertje’.

Gert-Jan Beemer is HR-director shared services bij Thales. In Frankrijk was hij professional development manager.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.