Extra regels voor aanpak kinderarbeid

0

De Nederlandse overheid gaat aan Nederlandse bedrijven die subsidie krijgen voor projecten in het buitenland, strengere eisen stellen wat kinderarbeid betreft.

Voortaan kunnen die een boete krijgen als blijkt dat hun eerste toeleverancier gebruikmaakt van kinder- en dwangarbeid. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

Mocht een subsidie zijn toegewezen voor een bepaald project, dan wordt voortdurend bekeken of een bedrijf de richtlijnen naleeft. De maatregelen van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken zijn het gevolg van een voorstel van Tweede Kamerleden Joël Voordewind en Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie. Eerder was het al mogelijk subsidies in te trekken bij bedrijven die regels voor kinderarbeid niet naleven.

De hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. Momenteel is aan Nederlandse bedrijven die in het buitenland investeren naar schatting 150 miljoen euro verstrekt.

In een debat in de Tweede Kamer over maatschappelijk verantwoord ondernemen kwam woensdag naast kinderarbeid ook het zogenoemde rechtsbijstandfonds ter sprake. Sommige partijen willen dat de overheid een pot geld beschikbaar stelt waarvan mensen die op een of andere manier gedupeerd zijn door een bedrijf juridische kosten kunnen betalen.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken wees het voorstel af, maar stond wel achter een oproep van VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias aan advocaten om voor dat doel ,,gratis mensen en tijd vrij te maken”.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.