Europese Commissie: gelijk loon voor gelijk werk

0

De Europese Commissie wil de detacheringsrichtlijn aanpassen om ervoor te zorgen dat werknemers gelijk loon ontvangen voor gelijk werk. Minister Asscher hoopt het verkeer van werknemers in Europa eerlijker te maken en ervoor te zorgen dat werknemers en bedrijven makkelijker over de grens kunnen werken.

Op dit moment worden allochtonen (met veel werkervaring) in Nederland beloond met een beginnerssalaris, maar dat moet volgens de Europese Commissie veranderen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor in juni 2015 een voorstel gestuurd naar Eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale zaken Marianne Thyssen. In het voorstel staat dat de detachering van een Europese werknemer in het vervolg beperkt wordt tot twee jaar. Daarna heeft deze werknemer dezelfde arbeidsvoorwaarden als elke andere werknemer uit hetzelfde land. Ook wordt het mogelijk voor lidstaten om te eisen dat onderaannemers hetzelfde loon betalen aan hun werknemers als de opdrachtgever.

‘Dit is een belangrijke volgende stap om het vrije verkeer van werknemers eerlijker te maken in Europa. Het kabinet heeft er hard aan gewerkt om gelijke beloning voor gelijk werk in Brussel tot een prioriteit te maken’, aldus Asscher.

Het voorstel is door zes andere landen gesteund. Nader onderzoek zal uitwijzen of er overeenstemming binnen de Raad kan worden bereikt.

Bron: Rijksoverheid.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.