Emojis gebruiken op het werk?

0

In hoeverre worden communicatie-uitingen, zoals emoticons, emojis en GIF’ s op de werkvloer gebruikt? Is dat alleen voorbehouden aan hippe startups?

Volgens Dr. Sian Towson ligt het er een beetje aan aan wie je dat vraagt. Medewerkers die ouder zijn dan 35 jaar zien de noodzaak van het gebruik van emoticons (de bekende smileys en knipogen) en emojis (allerlei figuren) niet in. Millennials echter laten hun emoties zien en uiten zich door middel van emojis. Dat betekent volgens Towson dat steeds meer gebruik gemaakt wordt van deze communicatie-uitingen op de werkvloer, omdat het aantal Millennials nu eenmaal groeit.

Emoticons lijken absoluut noodzakelijk om te laten zien dat een opmerking sarcastisch bedoeld is of om een stevige boodschap wat milder te laten klinken, zonder woorden te hoeven afzwakken. En dus worden ze gebruikt door iedereen gebruikt, van softwareontwikkelaars tot accountants. Communicatie wordt ermee verhelderd en het maakt mensen sympathieker en meer benaderbaar, zo merkt Towson in haar omgeving.

 

Hiërarchie

Veel medewerkers geven aan emoticons vooral te gebruiken als zij communiceren met collega’s ‘op gelijk niveau’. In communicatie met een manager of directeur wordt veel spaarzamer (of helemaal niet) gebruikt gemaakt van emoticons. Volgens Dr. Joseph Barber, directeur bij het carrièrecentrum van de University of Pennsylvania, is dit logisch. “Je kleedt je ook naar de baan die je wilt. Wil je manager worden, dan kleedt je je over het algemeen formeler. Hetzelfde geldt voor de wijze waarop je communiceert. Nodig je een collega uit voor een lunch, dan kan het gebruik van emojis wel weer nuttig zijn. We gaan banden aan met anderen door te spiegelen, door hetzelfde taalgebruik en hetzelfde gedrag te vertonen.”

Dr. Barber benadrukt wel het belang van face-to-face contact. Zeker als moeilijke boodschappen overgebracht moeten worden. Bedreven zijn in het gebruik van emoticons helpt in een dergelijke situatie niet.

 

Voorkomen misverstanden

Coach Nicole Ponsford moedigt studenten en scholieren aan om emojis te gebruiken. “Om misverstanden die kunnen leiden tot pesten en cyberpesten te voorkomen moet je ervoor zorgen dat een bericht niet verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Daarbij zijn emoticons en emojis onmisbaar.”

De verwachting is dat het gebruik van symbolen in werkgerelateerde communicatie de komende jaren sterk gaat toenemen. Vooralsnog is daarvoor echter vooral anekdotisch bewijs.

 

Bron: Mashable

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.