Een revolutie van mentale modellen

0

Er is een stille revolutie aan de gang. Leiders van organisaties herschikken hun kijk op de wereld. Dit leidt tot nieuwe, ontwrichtende business-modellen. Deze leiders worden  Reframers genoemd.

Een voorbeeld van zo’n Reframer is Indra Nooyi, CEO van PepsiCo. Zij rammelt aan de fundamenten van de voedingsindustrie. Zij gaat uit van het principe dat "food is medicine and medicine is food." PepsiCo wil een brug slaan tussen de voedings- en geneesmiddelenindustrie. Dit betekent dat binnen de organisatie de aandacht verlegd wordt van de “fun for you-producten”Pepsi en Frito Lay-chips naar “good for you-merken” als Tropicana en Quaker. Binnen tien jaar tijd moet de omzet van deze producten verdrievoudigd worden. 

Wat leren we nu van Reframers?

  1. Zij durven paradigma’s en vastgeroeste aannames ter discussie te stellen. Zij durven steeds de vraag te stellen “waarom niet?” Dit leidt tot nieuwe ideeën en kansen. Tegelijkertijd bevordert het innovatie binnen de organisatie.
  2. Reframers denken niet alleen met hun brein, maar ook met hun hart. “Wees de verandering die je wenst in de wereld.” PepsiCo heeft met haar nieuwe wellness-strategie een enorme barrière opgeworpen voor concurrenten. Willen zij hierop kunnen concurreren dan zullen ze écht moeten geloven in het welzijn van hun klanten. Het gaat om authenticiteit.
  3. Reframers zijn de katalysatoren voor massale sociale innovatie. De veranderingen bij Reframers in hun denken en voelen kun je vergelijken met een voorbeeld uit de chaos-theorie. Een vlinder die vliegt boven Hongkong kan een tornado in Texas veroorzaken. Een kleine verandering kan revolutionaire gevolgen hebben en industrieën, branches en zelfs hele maatschappijen voor altijd veranderen. 

Blijft de vraag staan of Reframers echt het welzijn van hun klanten op het oog hebben of slechts een succesvolle business willen bouwen. De discussie onder het originele artikel is in dit licht de moeite waard om te volgen. 
 
Meer Mediascan >>

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.