Een nieuwe werknemer die onmiddellijk productief is

0

Bij een inwerktraject draait het niet alleen om het meegeven van de juiste kennis en wat informatie over de organisatie.

Nieuwe medewerkers moeten zich tijdens de inwerkperiode de volgende vier domeinen eigen maken:

  • Oriëntatie op de organisatie
  • Oriëntatie op verwachtingen
  • Aansluiting ‘op politiek vlak’
  • Aanpassing aan de cultuur

Vooral die laatste twee zijn moeilijk in procedures te vangen. En juist de culturele match is bepalend voor het slagen van een nieuwe medewerker in een organisatie, zo blijkt uit onderzoek. Het is dus belangrijk bij het inwerktraject veel aandacht te besteden aan de informele organisatie. 

Door de volgende drie stappen te volgen is een nieuwe medewerker sneller productief:

  1. Start vroeg: Breng een sollicitant zo snel mogelijk in aanraking met de cultuur van de organisatie. Wees eerlijk over (de cultuur van) de organisatie en houdt bij het selecteren rekening met de culturele match.
  2. Geef ze het juiste netwerk: laat nieuwe medewerkers zo snel mogelijk kennismaken met de juiste collega’s. Niet alleen directe collega’s, maar ook managers en stafmedewerkers van andere afdelingen. Daarnaast is het verstandig hen voor te stellen aan politiek sensitieve mensen die nieuwe medewerkers kunnen uitleggen hoe de organisatie in elkaar steekt en bij wie je moet zijn om zaken voor elkaar te krijgen. Natuurlijk mogen ook echte cultuurdragers niet ontbreken. 
  3. Zet ze aan het werk: laat nieuwe medewerker niet de hele dag rapporten en brochures lezen, maar laat ze onderdeel zijn van een team. Geef ze ‘echt’ werk.

Voor de do’s en de don’ts en enkele case studies, lees verder op het blog van Harvard Business Review  

Meer Mediascan >>

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.