Een fascinerende kijk op professioneel gedrag

0

CEO Gail Miller is altijd al geïnteresseerd geweest in wat mensen drijft. Ze vindt daarom het boek
Sensation: The New Science of Physical Intelligence van Professor Thalma Lobel een aanrader. Lobel zien hoe persoonlijk en professioneel gedrag en het nemen van beslissingen worden beïnvloed door prikkels.

Het boek biedt nieuwe inzichten die implicaties hebben voor HR-professionals. Miller heeft enkele opmerkelijke feiten op een rij

gezet:

Hou een warme kop koffie of thee vast tijdens een (sollicitatie-)gesprek. Een onderzoek wijst uit dat wij mensen anders beoordelen – we vinden hen leuker – als we in plaats van een koud drankje een warm drankje in onze handen hebben.

Brandt een kaars die naar kaneel ruikt en leg vers gebakken koekjes neer als je een training of een presentatie geeft aan collega’s. Volgens onderzoek verbetert de werking van het geheugen door de geur van kaneel. Zoete geuren versterken altruïstisch en behulpzaam gedrag.

Laat een gloeilamp branden tijdens brainstormsessies. De auteur onthult de resultaten van experimenteel onderzoek omtrent creativiteit en innovatie. Creativiteit en innovatie kunnen aangewakkerd worden door het vervangen van de tl-verlichting door ouderwetse gloeilampen.

Biedt een zachte stoel aan bij onderhandelingen over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden. Door ‘harde voorwerpen’ neemt de rigiditeit tijdens onderhandelingen toe. Er blijkt volgens onderzoekers een significant verschil te zitten tussen onderhandelingsresultaten bereikt door mensen die in zachte stoelen zitten en mensen die in harde stoelen zitten.

Stop CV’s in een zware map. Het belang van iets wordt vaak onbewust afgemeten aan het gewicht ervan. In een experiment ontvingen deelnemers steeds hetzelfde CV. De helft van de groep kreeg het CV aangereikt in een lichte map. De andere helft kreeg het CV in een zwaardere map. De tweede groep beoordeelde de kandidaat als beter gekwalificeerd voor en meer geïnteresseerd in de baan.

Zorg voor een verticale lay-out bij bijvoorbeeld bewegwijzering op kantoor of bij veiligheidsinstructies. Het blijkt gemakkelijker om aandacht van de lezer te krijgen als woorden in een document verticaal gerangschikt worden

De bevindingen uit dit boek kunnen toegepast worden in diverse situaties. Externe stimuli beïnvloeden nu eenmaal ons gedrag. Door je daar bewust van te zijn en deze kennis toe te passen kun je je professionele reputatie versterken.

Bron: Ere.net

Lees ook: Help medewerkers bij het aanpassen van gedrag 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.