‘Dwangarbeider’ naar Europees Hof

10

Een bijstandsgerechtigde stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat hij vindt dat de gemeente Amsterdam hem ten onrechte heeft gedwongen deel te nemen aan een re-integratieproject.

Dat maakte de Bijstandsbond vrijdag bekend.

De Amsterdammer vindt dat er sprake was van dwangarbeid. Eerder legde hij de zaak al voor aan de Centrale Raad van Beroep, maar daar ving hij bot. Volgens de raad was er geen fysieke of psychische dwang op de man uitgeoefend.

Toen de man in 2006 weigerde om aan het re-integratietraject deel te nemen, kortte de gemeente hem op zijn uitkering. De Amsterdammer zat achttien jaar in de bijstand, terwijl hij lichamelijk en psychisch wel in staat was te werken.

De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat hij op z’n minst een begin had kunnen maken met het traject. De Amsterdammer daarentegen zei op dat moment net een stageplek met uitzicht op betaald werk te hebben gevonden. De werkbemiddelaar zou echter niet naar zijn argumenten hebben geluisterd.

De Bijstandsbond vindt de zaak van belang omdat nu op Europees niveau wordt bekeken of bijstandsgerechtigden mogen worden gedwongen om onder het wettelijk minimumloon te werken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

10 reacties

 1. Ik ken t. $0 uur per week werken voor een aanvullend bijstandje van 440 euro per maand. Dit systeem klopt niet! Wanneer dan toch voor 40 uur per week werk is, kunnen ze net zo goed die personen ion vaste dienst nemen. Laat Den-Haag die dat uitgevonden heeft snel van inzicht veranderen. Slaventijd is voorbij, of keren we weer terug naar de middeleeuwen?

 2. Als je al 18 jaar een uitkering krijgt terwijl je net als ieder ander in staat bent om te werken, mag je wel wat terug doen voor de maatschappij. En dan zo’n stage… hij heeft 18 jaar de tijd gehad om werk te vinden en net op hte moment dat hij gedwongen wordt te gaan werken, vindt hij een stageplaats met uitzicht op betaald werk. Erg toevallig.
  In vaste dienst nemen werkt vaak niet, aangezien dit werkervaringstrajecten betreft en dat werk is meestal additioneel (dus: extra). Met werken onder het minimumloon is toch niets mis? Deze man heeft al 18 jaar genoegen genomen met dit inkomstenniveau en krijgt nu de kans om werkervaring op te doen en zodoende een kans om te maken om een baan te vinden die wel het minimumloon betaald of meer. Al kan ik me voorstellen dat hij nu geen tijd meer heeft om zijn zwarte werkzaamheden te doen waarmee hij zijn uitkering aanvult en ik begrijp wel dat hij daarom protesteert. Ik vind werken voor de uitkering een hele goede zaak!

 3. Dat het systeem niet helemaal klopt ben ik met je eens. Maar de term slaventijd, kom op zeg, hij zat 18 jaar in de bijstand terwijl hij gewoon kon werken!!! Dat is geen slaventijd, dat is pure luiheid!

 4. Andries Bongers op

  De aanvulling van 440 euro op de bijstand van 652 euro (netto per maand) is samen het minimum netto loon. Dat is niet veel, maar daar werken in Nederland velen voor.
  Het minimum loon en de bijstand zijn in Nederland (op Luxemburg na) het hoogste van Europa. Hoe durf je een vergelijking met “slavenarbeid” te maken!

 5. Marco Schoemaker op

  Nou, Peter, dan tenminste naar rato werken. 440 euro/maand, dan is 2 dagen/week werken redelijk lijkt me. Als je 18 jaar in de bijstand zit klopt er iets niet aan ons systeem. Iedereen die belastinggeld krijgt kan/moet iets nuttigs bijdragen aan onze maatschappij.

 6. 18 jaar niks doen, terwijl er altijd wel poetswerk is in de zorg om die uitkering van de gemeente te verdienen, verenigingen staan te springen om vrijwilligers en menige buurt ook altijd wel een opknapbeurt kan gebruiken. Mensen die nog andere voorbeelden kennen van zinvol werk mogen de lijst gerust aanvullen…..

 7. Vivian van der Graaf op

  18 jaar op kosten van de maatschappij leven, zonder dat er sprake was van overmacht door fysieke of psychische reden, en dan vinden dat jou onrecht wordt aangedaan omdat er een poging wordt gedaan jou aan werk te helpen… ik hoop van harte dat deze man bot vangt bij het Europese Hof, dat zou het enige rechtvaardige zijn.

 8. @vivian van der graaf

  “Al kan ik me voorstellen dat hij nu geen tijd meer heeft om zijn zwarte werkzaamheden te doen waarmee hij zijn uitkering aanvult”

  Nogal kortzichtig en stereotiepe reactie. Er is nl. nergens sproken over zwart werken. Getuigt alleen je kortzichtige en domme visie op de bijstand.

 9. Als het personeelsfunctionarissen niet zo kortzichtig zou zijn, zouden veel uitkeringsgerechtigden misschien een baan hebben. Heb je een halfjaar geen werk, gehad ben je al snel kansloos. Wat is nu halfjaar? Het valt me dat juist op personeelsfunctionarissen niet verder dan hun eigen neus kunnen kijken. Je zou toch verwachten dat juist deze groep enige mensenkennis/inzicht zou hebben. Het tegenovergestelde is gek genoeg waar. Blijkbaar moet je daarvoor gestudeerd hebben. Diep triest

 10. Werken voor loon is g??n slavenarbeid.
  Werken voor inkomen is beslist niet ongezond en ook voor betrokkene een “must”.
  Onterecht profiteren van een uitkering zou strafbaar moeten worden gesteld, omdat je de (onnodige) kosten voor werkende medeburgers daardoor verhoogt.