Duurzaam op de werkvloer doe je zo

1

De Dag van de Duurzaamheid: een landelijke dag waarop door heel Nederland acties plaatsvinden om het begrip ‘ duurzaamheid’ in ons dagelijks leven toe te passen. Want hoe bewust zijn wij hier eigenlijk mee bezig? Op de werkvloer kun je je natuurlijk ook inzetten voor duurzaamheid. We zetten een aantal ideeën voor je op een rij.

Betrokkenheid

Vraag je allereerst af hoe betrokken je werknemers zijn in het duurzame proces. Hebben zij enig idee hoeveel energie bepaalde apparaten op de werkvloer verbruiken? Een idee zou kunnen zijn om een groepje werknemers de opdracht te geven om het energieverbruik in kaart te brengen. Probeer gezamenlijk ook tot ideeën te komen om duurzaamheid een kans te geven. Daarnaast is dit vaak een proces waar niet iedereen op zit te wachten. Je bent (vaak) niet gewend om bewust om te gaan met energieverbruik, je hebt immers wel andere dingen aan je hoofd op de werkvloer. Daarom is het belangrijk als werkgever zijnde om een stukje bewustwording te creëren.

Afdrukken
We printen wat af op een werkplek. Stel de printer in op dubbelzijdig printen en probeer daarnaast zo min mogelijk in kleur te printen. Zo bespaar je een hoop papier en inkt. Wanneer je visitekaartjes binnenkort aan vernieuwing toe zijn, laat deze dan op speciaal FSC- of Kringlooppapier te drukken. Dit is duurzaam papier dat ervoor zorgt dat we goed met bossen omgaan en daarnaast papier en hout eeuwig kunnen blijven gebruiken. Wil je weten of jouw papier duurzaam is? Kijk dan of het FSC keurmerk op de verpakking staat.

Groen
Kom je meestal met de auto naar het werk? Probeer dan af en toe eens met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Wanneer je het niet zo ziet zitten om een lange treinreis te maken, kijk dan of je met een collega kunt meerijden en zo gezamenlijk de CO2 uitstoot kunt verminderen.

Lunch
Gewend om in de kantine lekker te pakken waar je zin in hebt of wat je al dan niet verdiend hebt? Denk de volgende keer eens na over wat je daadwerkelijk eet. Zou dat niet een stukje meer biologisch en duurzaam kunnen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan Fair Trade producten.


Energie

Wanneer je werkdag klaar is, sluit dan de computer geheel af. Laat deze niet op stand-by staan. Je bent zelf niet meer aanwezig op de werkplek, dus er is geen reden om deze aan te laten staan. Hetzelfde geldt voor verlichting en een koffieapparaat op de werkvloer. Probeer alleen de lichten te gebruiken die daadwerkelijk nodig zijn. Staat het koffieapparaat dag en nacht aan om water te verwarmen? In dat geval betekent het dat er ook veel energie ’s nachts wordt verbruikt, wanneer er niemand aanwezig is.

 

9 oktober is de landelijke Dag van de Duurzaamheid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Al die betutteling! Alsof P&O niks beters te doen heeft, bijvoorbeeld groeien naar personeelmanagement!
  Duurzaam personeelbeleid zou veel meer gericht moeten zijn op het duurzaam binden van medewerkers aan organiisaties. Waarom is er bijna niemand bezig met het gegeven dat 70% van de werkende beroepsbevolking aangeeft niet tevreden te zijn met de functie? Waarom is er bijna niemand druk met het gegeven dat 35% van de beroepsbevolking actief zoekt naar een andere baan? Waarom maakt bijna niemand zich druk over het feit dat 45% van nieuw aangetrokken medewerkers binnen een jaar al weer weg is?
  Kroketten uit de kantine zorgt niet echt voor tevredenheid. Je druk maken om een paar kilowatt energieverbruik ook niet.
  CO2 uitstoot is al gedecimeerd door veel betere motoren en mensen mogen toch wel zelf weten of ze fietsen of niet?
  Kortom, wil je echt bezig zijn met duurzaamheid, zorg dan dat je medewerkers bindt. Dat scheelt printkosten van sollicitatiebrieven, minder CO2 uitstoot vanwege sollicitatiegesprekken en vooral veel geld, want gemiddeld kost een sollicitatieprocedure ruim 5000 euro.
  Kortom, stop eindelijk eens met betuttelen en ga doen wat medewerkers vragen, gewoon een prettige werkplek, een leuk en passend takenpakket, waardoor ze optimaal functioneen.