Duizenden ‘Melkertbanen’ op de tocht

0

De komende tijd zullen duizenden gesubsidieerde banen geschrapt worden, zo blijkt uit een inventarisatie van de SP.

 

Dit is het gevolg van een bezuiniging op het ‘participatiebudget’ dat gemeenten kunnen spenderen om bijstandsgerechtigden aan een Melkertbaan te helpen. Het kabinet wil in 2012 190 miljoen op dit budget bezuinigen.

Melkertbanen
De gesubsidieerde banen werden in 1994 ingevoerd onder de toenmalige minister Ad Melkert. Tien jaar later werden de Melkertbanen officieel geschrapt, maar indirect voortgezet omdat gemeenten de regeling handhaafden. Het geld dat gemeenten ontvingen om bijstandsgerechtigden aan een baan te helpen, het participatiebudget, gebruikten zij om deze banen te subsidiëren.

Op de tocht
Door de op stapel staande bezuiniging voor 2012 vervallen er volgens de SP in Amsterdam ongeveer 1600 gesubsidieerde banen, in Den Haag 1300, in Groningen 600 en in Haarlem 127.

In de bijstand
De Vereniging van Nederlandse  Gemeenten (VNG) noemt de bezuinigingen ‘zeer onwenselijk’, schrijft de Volkskrant vandaag. Samen met de SP vreest de vereniging dat deze mensen, die vaak nuttig werk verrichten, thuis komen te zitten met een uitkering.

Samenvoeging bijstand en uitkeringen
Het kabinet wil na 2012 de bijstand samenvoegen met de Wajong-uitkering en die voor de sociale werkplaatsen. Per plaats in de sociale werkplaats wordt dan enkel het minimumloon vergoed. Omdat het werkplaatsen-cao echter hogere salarissen biedt, moeten de gemeenten het verschil bijpassen uit het participatiebudget, aldus de Volkskrant.

Lees ook:
De Melkertbanen verdwijnen. Ja, nu echt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.