Drukke mensen liegen over tijd

0

Druk, druk, druk. Dat vertellen we onszelf en anderen maar al te graag. Druk, druk, druk. En hoewel mensen hun bezigheden vaak ook wel erváren als druk, valt het in de praktijk regelmatig mee.

Dat schrijft Laura Vanderkam in een artikel op de website van The New York Times.

Vanderkam kan er wat van. Zij en haar man hebben twee fulltime banen waarvoor veel gereisd moet worden door de hele VS. Daarnaast voeden ze vier kinderen op, alle onder de leeftijd van acht jaar. En mevrouw schrijft tussendoor ook nog wat boeken.

Hoewel er een nanny is voor wat hulp hier en daar, voelde het leven toch als lichtelijk chaotisch. In een poging wat meer grip op de zaak te krijgen, hield ze een tijdschema bij voor zichzelf. Een jaar lang. En ze was reuzebenieuwd waar de (365 X 24 =) 8.760 uren in dat jaar heen zouden gaan.

Niet de enige

Overigens is Vanderkam niet de enige die kampt met tijdstekort. Dit onderzoek laat zien dat 61 procent van de Amerikanen een tekort aan tijd ervaart om alles te doen wat men wil. Onder moeders is dat aantal zelfs 90 procent, volgens een ander onderzoek.

Tijdschema

Goed, het zelfonderzoek van mevrouw Vanderkam dus. De onverwachte conclusie volgens haarzelf was: het viel eigenlijk wel mee met de drukte.

Natuurlijk waren er piekmomenten. Borstvoeding geven tot 02.00 uur is geen pretje als je vier uur later een vliegtuig moet halen. En natuurlijk werd er ’s avonds, ’s nachts, ’s weekends en zelfs tijdens vakanties gewerkt. Maar er was ook een andere realiteit. Er werd 233 uur vrijgemaakt voor sport. Er waren maar liefst 327 uren om modemagazines te lezen (wat ook Oorlog en Vrede van Tolstoj had kunnen zijn, maar goed), was er tijd voor vrienden, en er waren acht massages.

En dan het werk… van tevoren schatte ze in dat ze 45 tot 50 uur per week werkte. Maar het jaartotaal van 1,955.75 uur gedeeld door 52 weken komt neer op ‘maar’ 37.4 uur per week. Vakanties ervanaf getrokken werkt ze ongeveer 40 uur per week. Genoeg natuurlijk, maar geen 45 tot 50 uur. Overigens blijkt dat de meeste mensen hun werkuren verkeerd inschatten.

Ze sliep gemiddeld 51,81 uur per week, wat niet heel veel is, maar met 7,5 uur per nacht ook niet heel slecht. Toen Vanderkam alles geanalyseerd had, overviel haar ineens een vreemd gevoel van overvloed, waar ze tot voordien vooral tekort ervaarde.

Valse verhalen

Ze kwam erachter dat ze zichzelf vooral valse verhaaltjes vertelde over haar drukte. Volgens haar is time tracking dus een interessante manier om tot een goed inzicht van je tijd te komen.

Nadeel is dat ook time tracking tijd kost. Maar liefst 3 minuten per dag ben je bezig om het schema in te vullen, wat omgerekend neerkomt op zo’n 18 uur per jaar. En het allerergste? Dat wetenschappers er niet eens over uit zijn of tijd überhaupt wel bestaat.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.