Drie principes voor echt betrokken medewerkers

0

Consultant Michael Mankins stelt dat mensen zetten alleen een stapje extra als ze iets zelf bezitten, als ze er zelf controle over hebben.

Dat geldt ook voor werk. Medewerkers die autonomie ervaren  en die het gevoel hebben dat hun bijdrage er echt toe doet  zijn vaak veel meer betrokken.

Mankins beschrijft hoe DaVita, een leverancier van medische apparatuur, in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een succesvol miljardenbedrijf door te investeren in de betrokkenheid van personeel. Vrijwel iedere organisaties kan de drie principes die bij DaVita worden gehanteerd binnen de eigen organisatie toepassen:

Praat over de invloed van het bedrijf, niet over financiële resultaten. Aandeelhouders zijn natuurlijk meer geïnteresseerd in de financiële prestaties van de organisatie, maar medewerkers worden vaak veel meer gemotiveerd door de impact die de organisatie heeft op de wereld om hen heen. Vooral jongere generaties medewerkers (X en Y) worden daardoor geprikkeld.

Beloon inspirerend leiderschap net zo goed als effectief taakmanagement. Onderzoek toont aan dat mensen die werken voor een inspirerende leider, meer betrokken, tevredener en productiever zijn. Bovendien zeggen ze hun baan minder vaak op. De betrokkenheid van medewerkers is afhankelijk van het vermogen van leiders om te inspireren en niet van de vaardigheid van de leider om taken toe te wijzen en te managen. Dus bevorder inspiratie door managers daarvoor te belonen.

Streef naar ambassadeurs, niet naar medewerkertevredenheid. Medewerkers die zeggen dat ze tevreden zijn kunnen betrokken zijn, maar dat hoeft niet. Zij komen iedere dag naar hun werk, gaan acht uur aan de slag en hebben het misschien zelfs wel naar hun zin. Maar, ze gaan lang niet allemaal voor hun werkgever door het vuur. Een betere maatstaf voor betrokkenheid is de kans dat een medewerker zijn of haar werkgever aanbeveelt bij anderen, zoals familie of vrienden

Managers vinden volgens Mankins betrokkenheid vaak nog iets voor ‘softies’. Echter, het is meetbaar en krachtig en vaak het missende ingrediënt bij organisaties die proberen de productiviteit van hun medewerkers te verhogen.

Bron: HBR.org

Lees ook: Doorwerkende 65 plussers extreem betrokken en bevlogen en Vijf managementrollen voor het verhogen van betrokkenheid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.