Drie manieren om dieper na te denken op het werk

1

Op het werk lijkt weinig tijd en gelegenheid om eens goed na te denken. Toch zijn er manieren om dieper en beter na te denken op het werk.

In een studie onder 6.000 personen werd gevraagd waar, wanneer en hoe het beste nagedacht kon worden. Slechts 10% van de respondenten gaf aan dat dit op het werk gebeurde.

Er zijn drie manieren, op wetenschappelijke wijze onderzocht, die ondersteunen bij het dieper nadenken:

Leid jezelf af

Veel problemen zijn te groot of ingewikkeld om door het bewuste brein opgelost te worden.

Met een experiment toonde wetenschapper Creswell aan dat personen die eerst afgeleid worden betere beslissingen nemen dan personen die niet eerst afgeleid worden. De ‘afgeleide groep’ kreeg een afleidende taak van twee minuten alvorens een beslissing te nemen. Deze beslissing bleek significant beter dan de beslissingen van personen die niet mochten nadenken of personen die eerst alle opties op een rij mochten zetten.

De groep personen die eerst afgeleid werd voerde een taak uit die het bewuste brein enigszins belastte, maar die voldoende ruimte bood voor het onderbewuste brein om aan de slag te gaan.
De afgeleide personen namen dus significant betere beslissingen dan personen die niet eerst afgeleid werden. Afstand nemen van een probleem zorgt voor een frisse blik. Het feit dat het onbewuste brein al binnen twee minuten geactiveerd wordt, betekent dat er dagelijks vele momenten zijn dat dit benut kan worden.

De Vier uur work flow

De Fin Tuominen keek naar de werkproblemen van 1.500 werkende Finnen. Van de onderzochte medewerkers gaf 40% aan dat hun mailbox explodeerde, 60% constateerde dat zij teveel vergaderingen bijwoonde en 70% gaf toe de werkweek niet van tevoren te plannen.

Op basis van deze bevindingen adviseert Tuominen nieuwe benaderingen die allemaal gebruik maken van het onderbewuste brein:

  • Denk aan één vraag of idee en hou deze gedachte in je onderbewustzijn.
  • Maak je bewuste brein leeg door gedachten naar een lijst te verplaatsen en maak deze lijst leeg op het moment dat je daarvoor echt tijd hebt.
  • Plan je week en maand door op een rij te zetten welke drie zaken prioriteit hebben.
  • Zorg dagelijks voor tenminste vier opeenvolgende uren zonder interrupties waarin gewerkt kan worden aan de drie geïdentificeerde prioriteiten.

Dit laatste punt is het meest belangrijk volgens Tuominen. In vier uur kun je in een flow raken en kun je veel meer bereiken en verbetert de kwaliteit van het denken.

Begrijp het ’toneel’

David Rock gebruikt het toneel als metafoor om uit te leggen hoe het bewustzijn werkt. Op het toneel is het een voortdurend komen en gaan van gedachten. 

Een toneel kent diverse beperkingen: het publiek kan rumoerig zijn en zorgt voor afleiding; acteurs kunnen slechts één rol tegelijk spelen (multitasken is niet mogelijk); er kunnen niet teveel acteurs tegelijk op het toneel zijn.

Dit zijn dus beperkingen van het menselijk brein. Door deze te begrijpen is het makkelijker om manieren te bedenken om voor die beperkingen te compenseren. Dat kan een afleidende taak zijn, maar ook bijvoorbeeld het plannen van een taak op het moment dat je het meest scherp en wakker bent.

Dit artikel is te vinden op het blog van HBR. In de commentaren is eensgezindheid over de effectiviteit van de afleidingstactiek, terwijl vier uur geconcentreerd werken als ‘fantasie’ wordt bestempeld.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Adriana van Schalken | Payroll Works op

    Interessant artikel! Ik merk dat ik zelf ook weinig tijd heb om na te denken over bepaalde problemen. Ik ga eens kijken of bovenstaande mij kan helpen.

    Adriana van Schalken | Payroll Works