Doorwerken na 65 niet altijd mogelijk

0

Veel mensen, met name lager opgeleiden, kunnen fysiek gezien niet langer doorwerken dan tot hun 65e, terwijl de overheid dat wel van ze vraagt. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.

De wet om de pensioenleeftijd te verhogen is al lang aangenomen, maar de NVAB vindt dat er te weinig aandacht is geweest voor de consequenties voor de fysieke en geestelijke gesteldheid van werknemers. ‘Laagopgeleiden worden gedurende hun loopbaan zo zwaar belast dat het een keer ophoudt’, stelt bedrijfsarts en NVAB-bestuurder Ernst Jurgens in het AD. ‘Kraakbeen bijvoorbeeld is op een gegeven moment gewoon versleten.’

Maatregelen werken niet

Een van de redenen waarom veel laagopgeleide werknemers het niet redden om langer dan tot hun 65e door te werken, is hun vaak ongezonde levensstijl. Jurgens: ‘Ze hangen ’s avonds voor de tv, eten niet gezond en gaan niet naar de sportschool.’ Dit is deels te wijten aan het feit dat maatregelen om mensen voor te bereiden op langer doorwerken, vooral gericht zijn op hoger opgeleiden. ‘Die worden getraind om hun brein rust te gunnen en naar hun lichaam te luisteren. Bij mensen met een lagere opleiding slaan dat soort trainingen minder goed aan.’

Verantwoordelijkheid werkgevers voor langer doorwerken

Het belangrijkste argument voor verhoging van de AOW-leeftijd is de kostbaarheid van het pensioensysteem: de verhoging van de pensioenleeftijd is noodzakelijk om de AOW betaalbaar te houden. ‘Mensen moeten ruim van tevoren nadenken over hun inzetbaarheid. Ze hebben een eigen verantwoordelijkheid. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun pensioen wat naar voren te halen, maar ik besef dat dat niet voor iedereen een optie is. Daarom moeten werkgevers ook investeren in opleiding- en omscholingstrajecten, zodat oudere werknemers een functie hebben die ze aankunnen’, laat staatssecretaris Klijnsma weten via een woordvoerder.

De pensioenleeftijd ligt momenteel op 65 jaar en 9 maanden. Werknemers die na 1954 geboren zijn, kunnen met 67 jaar en 3 maanden met pensioen. Vanaf 2022 schuift de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting.

Bron: AD/NOS

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.