Don’t Shoot the Wikimessenger

0

De afgelopen weken is er veel te doen geweest over wikileaks, de website die allerlei geheime overheidsdocumenten onthulde.

Dit tot woede en frustratie van regeringen, diplomaten en enkele bankinstellingen, zoals the Bank of America. Van deze laatste daalde zelfs de beurskoers met 3%.

Deze onthullingen hebben vrijwel zeker effect op de social media-inspanningen van veel organisaties. Sowieso zijn veel managers al bang voor de (vermeende) negatieve effecten van sociale media. De recente ontwikkelingen geven tegenstanders van social media-initiatieven de nodige munitie. En wat gebeurt er dan als er plannen zijn om een interne wiki te starten om best practices te delen? Dan wordt gewezen op de gevaren van ‘het lekken van informatie’.

Maar wikis zijn effectieve tools voor het delen van kennis en samenwerking. Het bombarderen van een wiki-initiatief is dus een gemiste kans. Het zijn niet sociale media die ervoor hebben gezorgd dat Wikileaks al die gevoelige informatie heeft. Het zijn mensen die die informatie hebben gegeven.

Het probleem is dus niet de technologie, al maakt deze het makkelijker om informatie te delen en te verzamelen. Het probleem ligt in de organisatie, bij individuele medewerkers. Wil je niet dat informatie gelekt wordt, neem dan maatregelen. Gebruik firewalls en zorg voor procedures en trainingen.

Je kunt tandpasta niet terugstoppen in de tube. Social media-technologie, en wikis in het bijzonder, gaan niet weg. Sterker nog, volgens deskundigen staan we pas aan het begin van de ontwikkeling ervan. Sociale media zullen geavanceerder worden en daarmee steeds meer waarde voor organisaties krijgen. Organisaties moeten zich dus proactief afvragen wat zij ermee kunnen, zonder dat bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen.

Meer op het Productivity blog, inclusief standpunt over Julian Assange, de oprichter van Wikileaks.

Meer Mediascan » 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.