Donner: ingrepen sociale zekerheid bekijken

0

Maatregelen in de sociale zekerheid zullen volgens demissionair minister Donner (Sociale Zaken) zeker overwogen moeten worden, als er 29 miljard euro bezuinigd moet worden.

Dat kan volgens de CDA-bewindsman niet anders, omdat bij ingrepen van een dergelijke omvang alles in samenhang bekeken moet worden om de economische groei en werkgelegenheid te blijven stimuleren.

Dat zei Donner dinsdag in reactie op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Hij stelde dat niet voor niets werkgroepen van ambtenaren aan wie het vorige maand gevallen kabinet Balkenende IV heeft gevraagd om via ‘heroverwegingen’ van beleid 35 miljard euro aan bezuinigingen te vinden, ook naar de sociale zekerheid kijken.

De minister is wel tevreden dat volgens het CPB het aantal werklozen gezien de omvang van de economische crisis laag is en dat de sociale zekerheid redelijk op orde is. Volgens hem beginnen aanpassingen van onder meer de WAO, waarbij ,,werk boven uitkering” is geplaatst ,,vruchten af te werpen”.

Dat er nog wel een stijging is van het aantal Wajong-uitkeringen voor mensen die van jongs af aan een handicap hebben, is volgens de minister precies de reden dat de wetgeving per 1 januari 2010 is aangepast. Ook in de Wajong moet een uitkering minder vanzelfsprekend worden en mensen met een handicap moet zo veel mogelijk aan werk worden geholpen.

Het CPB noemde ook het ontslagrecht een terrein waar knelpunten opgelost moeten worden. Donner zei vorige week al dat dat onderwerp terugkomt op de agenda met de heroverwegingen die de werkgroepen van ambtenaren maken. In 2007 moest de minister nog plannen voor versoepeling van het ontslagrecht inslikken, nadat de PvdA had gedreigd met een kabinetscrisis.

Volgens Donner hebben werkgevers meer flexibiliteit in hun personeelsbeleid nodig door de hevigere internationale concurrentie en snel veranderende eisen die aan werknemers worden gesteld. Daardoor neemt al het aantal tijdelijke contracten, uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) toe.

Volgens de minister moet ,,een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid” worden gevonden. ,,Sociale voorzieningen zullen zo ingericht moeten zijn dat ze voldoende zekerheid bieden en werknemers ondersteunen bij de overgang van de ene naar de andere baan.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.