Doen ouderwetse regels en hiërarchieën er nog toe?

0

In een wereld waarin iedere medewerker de directeur met een tweet kan bereiken lijken de grenzen van macht en invloed te vervagen. Toch werken traditionele machtsstructuren nog steeds, stelt Dr. Jeffrey Pfeffer, professor Organisatiegedrag.

Waarom traditionele machtsstructuren nog gewoon werken

Pfeffer: “Velen zijn ervan overtuigd dat we in een postmodern, egalitair, op verdiensten gebaseerd paradijs wonen. In werkelijkheid is dat niet zo.”
In een paper, dat een jaar geleden gepubliceerd werd, stelt Pfeffer dat de wijze waarop organisaties nu functioneren honderden jaren van hiërarchische machtsstructuren reflecteert. Dit blijft ongewijzigd omdat deze structuren gekoppeld kunnen worden aan voordelen om te overleven op de werkvloer.

Waarom hebben deze traditionele machtsstructuren zo’n lange adem?

 • Hiërarchieën werken nog steeds. Goede relaties met leiders en netwerkvaardigheden zijn nog steeds belangrijk voor een vaste aanstelling en carrièremogelijkheden. Uit onderzoek blijkt tevens dat hiërarchieën psychologische waarde hebben, deels doordat zij diepgewortelde behoeften aan orde en veiligheid vervullen.

 


 • Medewerkers die geloven in hun eigen capaciteiten zijn meer genegen actie te ondernemen.
  Het ondernemen van actie biedt kansen op succes, en succes betekent voorruitgang binnen de organisatie. 

 • Hiërarchische structuur is geworteld in onze behoefte om met winnaars om te gaan.
  Macht en winnen zorgen voor een zichzelf versterkende dynamiek.


 • Getalenteerde mensen vereenzelvigen zich met succes
  en trekken andere getalenteerde mensen aan, waardoor de kans op toekomstig succes waarschijnlijker wordt. Dat verlangen verklaart mogelijk waarom mensen bereid zijn om te werken binnen de beperkingen van een traditionele machtsstructuur.


 • Het stelt ons in staat om ons te verzoenen met het feit dat ook een succesvol persoon zijn zwakke kanten heeft.
  Aan mensen met autoriteit wijzen we over het algemeen meer positieve eigenschappen toe, of zij die nu hebben of niet.

Oude regels hebben nog steeds impact op carrières
Er is geen bewijs om te suggereren dat deze processen tijd- of plaatsafhankelijk zijn of dat het geen redelijke fundamenten zijn waarop management- en organisatietheorieën gebaseerd kunnen worden.

Dit is deels wishful thinking. Als een organisatie platter wordt zal ook macht en invloed wel eerlijker verdeeld worden. “Je wordt makkelijk meegesleept met deze hype, zeker als iedereen zegt dat het de nieuwe wereldorde is. Maar geloof maar niet dat je het spel volgens nieuwe regels kunt spelen, zegt Pfeffer. Dat kan niet.”

Dit door consultant Michelle M. Smith geschreven artikel is te vinden op het blog TLNT.

Lees ook: Millennials willen zoveel mogelijk zien en proeven en Vijf trends die de toekomst van werk bepalen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.