Demotie als disciplinaire maatregel?

0

Kan demotie worden ingezet als disciplinaire maatregel? In deze rechtszaak aangespannen tegen de werkgever door twee verzorgenden die koffie hadden gedronken op de kamer van een bewoner zag de rechter daar geen goede redenen voor.

De situatie
Twee ‘eerstverantwoordelijke verzorgenden’ zijn door hun werkgever uit hun functie gezet en in de lagere functie van verzorgende geplaatst. Een van hen is ook overgeplaatst naar een andere locatie.

De werknemers hadden de gewoonte om 9 uur een koffiepauze te houden, samen met andere collega’s, bij een bewoner in zijn appartement. De dochter van de bewoner heeft een klacht ingediend toen ze vuile koffiekopjes aantrof in het appartement in de periode dat haar vader in een verpleeghuis zat. En toen is de bal gaan rollen.

De werkgever heeft de twee verzorgenden aangesproken op het koffiedrinken in het appartement van de bewoner en heeft hen allebei in een lagere functie geplaatst bij wijze van disciplinaire maatregel. Volgens de werkgever was het vertrouwen in de medewerkers verdwenen. Ze hadden een voorbeeldfunctie en hebben de andere verzorgenden niet aangesproken op het koffiedrinken bij de bewoner. Ze hebben het zelfs in stand gehouden door er zelf aan mee te doen, aldus de werkgever.

Binnen de organisatie geldt een gedragscode, er is een protocol over het betreden van de appartementen van de bewoners en er zijn regels over koffiedrinken tijdens werktijd.

Bij de rechter
De twee werknemers spannen een kort geding aan en vragen de rechter om de werkgever te veroordelen tot het intrekken van de disciplinaire maatregel en hen weer in hun eigen functie toe te laten.Het koffiedrinken was geen wangedrag, zo geven ze aan. Ze hebben ook de privacy niet geschonden en het schenden van de voorbeeldfunctie is ook geen reden voor demotie.

Omdat de ene werknemer een eenzijdig wijzigingsbeding in zijn contract heeft, wordt de zaak voor hem vanuit dat oogpunt bekeken. Voor de andere werknemer bekijkt de rechter het vanuit het oogpunt van goed werkgever- en werknemerschap.

Eenzijdig wijzigingsbeding gebruiken voor demotie?

De vraag is: zijn de gedragingen van de werknemer een reden voor de werkgever om een beroep te mogen doen op het eenzijdige wijzigingsbeding? Nee, zegt de rechter. Het is niet duidelijk geworden dat de bewoner het koffiedrinken bij hem als een inbreuk op zijn privacy heeft ervaren.

De kantonrechter overweegt dat het geen goed werknemerschap was om mee te doen aan deze koffiepauzes, waarbij ook collega’s werden uitgenodigd die op een andere plek aan het werk waren. Maar dat is hooguit reden voor een gesprek en het aanscherpen en duidelijker maken van beleid. Daarnaast is de bevoegdheid om de functie te wijzigen niet bedoeld als disciplinaire maatregel, oordeelt de rechter.

Goed werknemerschap

Voor de andere werknemer, die geen wijzigingsbeding in zijn arbeidsovereenkomst had, is de vraag of aanvaarding van het voorstel tot demotie op grond van goed werknemerschap van hem gevraagd mocht worden en of de werkgever op grond van goed werkgeverschap wel een goede aanleiding had voor de demotie.

Ook hier zegt de rechter ‘nee’ en gebruikt vrijwel dezelfde overwegingen, met als aanvulling dat het schenden van de voorbeeldfunctie hooguit disfunctioneren is en aanleiding zou moeten zijn voor een gesprek en eventueel een verbetertraject. Van de rechter mogen de medewerkers weer terug in hun eigen functie.

Gegevens rechtszaak:

ECLI:NL:RBNNE:2014:4307. Datum uitspraak: 8 augustus 2014

Lees ook:
Salaris inleveren en demotie populair

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.