De wetenschap achter topprestaties

0

Ken je dat gevoel dat je in een flow zit? Werkelijk alles lijkt te lukken. Dat lastige project waar je op je op je werk, vordert gestaag. Je hebt geen last van afleiding, de tijd vliegt.

Uit wetenschappelijk blijkt dat dit geweldige gevoel geen verzinsel is. Er gebeurt werkelijk wat in de hersenen als je een flow zit. Helaas ervaar je nooit de hele dag een flow. Consultancybureau Mckinsey & Company becijferde dat een gemiddelde werknemer maar 5% van de tijd in een flow zit.

Voor werkgevers en werknemers zou het fantastisch zijn als dit percentage zou stijgen en daarmee ook de productiviteit. Wetenschapsjournalist Steven Kotler publiceerde recent het boek The Rise of Superman: Decoding the Science of Ultimate Human Performance. Hierin beschrijft hij de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van flow. Kotler definieert flow als een verhoogde staat van bewustzijn waarin je je goed voelt en goed presteert. Om in een flow te komen moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

Zo moeten werknemers zich op één ding richten, multi-tasken is uit den boze. Ook andere afleidingen moet je voorkomen. Bovendien moet je werk uitdagend zijn. Kotler schrijft dat de uitdaging 4% groter moet zijn dan de vaardigheden van de werknemer. Een taak moet dus niet te moeilijk zijn, maar ook zeker niet te makkelijk. Wil jij meer weten over de triggers die voor een flow zorgen?

Lees hier: de 17 triggers van Kotler

Bron: CNN/Fortune

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.