De donkere kant van teamwork

0

Het werken in teams heeft niet alleen maar voordelen. Recent onderzoek van twee professoren van Wharton, de businessschool van de University of Pennsylvania, toont aan dat teamleden minder open staan voor input van buitenaf. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van het werk van het team.

Voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe producten of diensten stellen organisaties vaak multidisciplinaire teams samen. Maar in “The Cost of Collaboration: Why Joint Decision-making Exacerbates Rejection of Outside Information” (pdf) laten professor Jennifer Mueller en Julia Minson zien dat daar een schaduwkant aan zit. Dergelijke teams hebben de neiging zich terug te trekken op hun eigen eiland.

Mensen die in teams werken wijzen input van buitenaf eerder af dan individuele medewerkers. Volgens Mueller is deze terughoudendheid om informatie van buitenaf te gebruiken een probleem. Dat begint al bij het verkrijgen van steun en resources. Als een team niet luistert naar of niets doet met de input van een manager van buiten het team dan zal deze de output van het team niet snel steunen.

In een experiment werd eenlingen en stellen gevraagd om een schatting te geven aangaande bijvoorbeeld de vraag hoeveel Amerikanen huisdieren hebben. Deelnemers werd een financiële beloning in het vooruitzicht gesteld bij accurate antwoorden. Na hun antwoord werden de deelnemers geconfronteerd met andere meningen en antwoorden en mochten zij hun eigen antwoord aanpassen. De teams wijzigden hun antwoord minder vaak dan de eenlingen.

Hoewel de teams in eerste instantie dichter bij het juiste antwoord zaten dan de eenlingen verloren ze dit voordeel door hun antwoord niet te wijzigen na input van buitenaf. De eenlingen die hun antwoord wijzigden kwamen daarna dichter bij het juiste antwoord.

Minson en Mueller suggereren dat door samenwerking het zelfvertrouwen van de individuele teamleden stijgt. Door dit toegenomen zelfvertrouwen – “samen staan we sterk” – staan teamleden minder open voor input van buitenaf.

Een beschrijving van dit onderzoek is te lezen op de website van Wharton. Het onderzoek, inclusief statistieken en literatuurverwijzingen, is hier te vinden.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.