Creatiever worden? Prikkel je zintuigen!

0

Het debat over welke werkplek de creativiteit het meest ten goede komt, is in volle gang. Vaak gaat het over de indeling van kantoren. Maar dit is niet de belangrijkste factoor voor een creatieve werksfeer.

Wat zorgt dan voor de beste stimulans van de creativiteit? Kantoortuinen, flexplekken of misschien iets anders? Volgens deze infographic van CIPHR is het prikkelen van de zintuigen het belangrijkst voor een optimale creativiteit.

Zicht

De wanden van een kantoor kunnen het beste blauw of groen geschilderd worden. Een brainstormsessie in een blauw kantoor leidt tot twee keer zoveel resultaat als dezelfde sessie in een rode ruimte. Dit omdat de kleur blauw geassocieerd wordt met de zee en de lucht. Ook de kleur groen scoort goed. Deze kleur doet immers denken aan de natuur en groei.

Gehoor

Luister naar zachte, ‘creatieve’ muziek. Jazz, klassiek, reggae, punk en rock prikkelen de creativiteit. Muziekstijlen als pop en disco zijn minder geschikt voor op de werkvloer. Let op: de muziek mag zeker niet te hard staan. Muziek tussen de 50 en 70 decibel bevordert de creativiteit het meest.

Smaakzin

Drink koffie zonder cafeïne. Een dwalende geest is goed voor de creativiteit. Door een te grote hoeveelheid cafeïne focus je teveel en dwaal je niet af.

Reukzin

Zorg ervoor dat het in je slaapkamer net zo ruikt als op kantoor. Wetenschappers hebben aangetoond dat slapen goed is voor de creativiteit van mensen en dat dit effect versterkt wordt door de suggestieve geur van het kantoor. Je wordt als het ware tijdens je slaap herinnerd aan de noodzaak om creatief te zijn.

Tastzin

Speel games. Onderzoek wijst uit dat mensen die blij of verdrietig zijn creatiever zijn dan personen die ontspannen of boos zijn.

Bron:
The Daily Muse

Lees ook:
Werknemer verkiest sfeer boven salaris

6 psychologische inzichten voor de ideale werkplek

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.