Conservatief HR-klimaat

0

Het eerste dat opvalt als HR’er in Zwitserland is dat het een behoorlijk conservatief klimaat is.

Vrouwen op kantoor zijn er wel, maar ze houden hier niet van werkende moeders, al zal dat niet vaak met zoveel woorden worden uitgesproken. Parttimers zijn op één hand te tellen. Opvangmogelijkheden voor kinderen zijn er wel, maar het is erg duur en van sponsoring door de werkgever is al helemaal geen sprake. Nee, moeders moeten thuis zijn en voor de kinderen zorgen. Een collega van me heeft dit overigens een keer recht in het gezicht van een vrouwelijke collega gezegd, hetgeen op z’n zachtst gezegd een aardige discussie opleverde.

Iemand ontslaan in Zwitserland is voor HR een verademing. Zonder opgaaf van reden kun je iemand vertellen dat de klus er op zit. In principe moet je de contractueel overeengekomen opzegtermijn in acht nemen en dan heb je aan je verplichtingen voldaan. Nou hechten wij er binnen ons bedrijf wel heel erg aan dat er een fatsoenlijke cyclus van beoordelings- en fuctioneringsgesprekken aan het ontslag vooraf gegaan is. Maar het hoeft niet. En het is goedkoop. En het is geaccepteerd.

Werving is een onderwerp dat ook aardig van de meeste landen verschilt. Zonder problemen kun je hier een advertentie plaatsen waarin je expliciet om een man tussen de 28 en 30 jaar oud vraagt. De arbeidsethos is hoog te noemen. De Zwitsers werken hard en maken over het algemeen lange dagen. Een werkweek bedraagt 40 tot 42 uur en het aantal vakantiedagen is veelal beperkt tot 25 dagen. ATV is een onbekend begrip hier. Sterker nog, ze hebben in Zwitserland regelmatig tegen ATV gestemd. Jongerius, zuig daar maar een puntje aan.
 

 

Paul Adang is hoofd HR van Lonza 
en werkt in Bazel, Zwitserland.

 

Naar de Wereld van HR

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.