Blog Jaap Paauwe: De kwetsbaarheid van HRM

0

Deze zomer bracht Jaap Paauwe deels door in Suriname en Curaçao voor het geven van seminars en het doceren van een module strategisch HRM. Aanleiding voor een bespiegeling over de kwetsbaarheid van het vak.

We weten allemaal dat HRM mede bepaald wordt door de context. Denk daarbij niet alleen aan het bedrijf zelf maar ook aan de sector van bedrijvigheid en het onderscheid private, dan wel (semi-)publieke sector. Het wat langer vertoeven in een ander land maakt je nog eens extra bewust van de invloed van specifieke omstandigheden op de mogelijkheid van het vormgeven van een effectief HRM-beleid. Zo gaf ik zeven avonden les over strategisch HRM aan een mastersprogramma in Paramaribo. Mooie theorieën, mooie toepassingen, maar de financieel-economische crisis aldaar is overheersend. De regering die nee zegt tegen reeds overeengekomen cao’s met daarin een gedeeltelijke compensatie voor de inflatie van meer dan 50% (!). Nee, omdat het overheidsbedrijven betreft en er domweg geen geld voor is. Of in Curaçao: een goede discussie over talentmanagement en vervolgens constateren dat er niet of nauwelijks toestroom is, mensen blijven zitten waar ze zitten. De TM-pool kan derhalve niet goed gevuld worden en er is nauwelijks doorstroom.

Mindset

Maar los van de specifieke omstandigheden in een regio of land zijn we als HRM’ers ook intern-organisatorisch kwetsbaar. Zo staat of valt de effectiviteit van allerlei HRM-activiteiten, (zoals performance management of training en opleiding) met de houding en bereidheid van het lijnmanagement om daar haar steun en uitvoering aan te verlenen. En dat geldt niet alleen voor het middenkader, maar ook voor het topmanagement en voor de eerstelijns-leidinggevenden. En wat te denken van het belang van de juiste inbedding van HRM in een klimaat van vertrouwen? Daar waar wantrouwen heerst of daar waar men het gevoel heeft door de leiding gemanipuleerd te worden, kun je nog zulke mooie HRM-instrumenten ontwikkelen, maar de effectiviteit ervan zal gering zijn. Tot slot, en dat geldt natuurlijk ook voor Nederland: is er voldoende financiële speelruimte? In dat opzicht zijn we echter als HRM-beleidsgebied wel in het voordeel. Immers, het zodanig coachen van een leidinggevende door een HR-businesspartner, op grond waarvan hij of zij beter en constructiever feedback geeft aan zijn eigen staf, hoeft geen extra geld te kosten, maar kan wel veel opleveren. Met andere woorden: niet alles op HRM-gebied gaat gepaard met extra uitgaven. Veel heeft te maken met een andere mindset, een andere houding etc.

HRM is kortom niet de ‘silver bullet’. Veel hangt af van de juiste organisatorische inbedding en dan moet het ook nog een beetje meezitten met de externe omstandigheden.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.