Checklist:nieuwe medewerkers sneller productief

0

Een goed inwerktraject voor nieuwe medewerkers is belangrijk, zo weten we inmiddels. Toch worden de resultaten van onboarding nauwelijks gemeten. Google doet dit wel en andere organisaties kunnen hiervan leren.

Het analytics-team van Google heeft diverse experimenten opgezet om te meten welke factoren bijdragen aan de productiviteit van nieuwe medewerkers.

Een e-mail sturen naar de manager van de nieuwe medewerker, net voordat deze start, blijkt het meeste effect te hebben. Door deze simpele mail wordt de tijd voordat een nieuwe medewerker op een minimaal vereiste productiviteitsniveau zit, verkort met een maand. Dat is 25% sneller dan wanneer deze reminder niet gestuurd wordt.

Daarbij draait het natuurlijk om de inhoud van de mail. In deze just-in-time herinneringsmail wordt gewezen op 5 zaken die de meeste impact hebben op de productiviteit van de startende medewerker. Managers mogen zelf weten of en hoe zij daaraan aandacht besteden in het inwerktraject. De 5 taken die in de e-mail worden genoemd:

  1. Voer een discussie over de rol en verantwoordelijkheden van de medewerker.
  2. Wijs een buddy aan voor de nieuwe medewerker.
  3. Help de medewerker bij het opbouwen van een sociaal netwerk.
  4. Evalueer het inwerktraject met de medewerker eenmaal per maand, gedurende de eerste zes maanden.
  5. Stimuleer een open dialoog

De vijf taken draaien om tweerichtingsverkeer, het opbouwen van een ondersteunend sociaal netwerk en regelmatige evaluatiemomenten.

Succesfactoren van deze aanpak, die ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers 25% sneller productief zijn:

  • Een just in time e-mail, die kort en to the point is
  • De manager is proceseigenaar en niet verplicht om activiteiten uit te voeren
  • Een checklist met taken die afgevinkt kunnen worden

Bron: ERE

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.