Buurtzorg Nederland weer ‘Werkgever van het jaar’

5

Buurtzorg Nederland is verkozen tot Beste Werkgever 2012.

Op dinsdagmiddag 9 oktober zijn de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2012 bekend gemaakt in Amsterdam. Stichting Buurtzorg Nederland (categorie meer dan 1000 medewerkers) en Geas Energiewacht (minder dan 1000 medewerkers) scoorden het hoogst op algemene tevredenheid en mogen zich een jaar lang de Beste Werkgevers van 2012 noemen. Ordina en Fox-IT vielen in de prijzen in de categorie ‘Grootste stijger in algemene tevredenheid’.

Deze resultaten blijken uit het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory en VNU Vacature Media dat dit jaar voor de elfde keer werd uitgevoerd. Aan het onderzoek hebben 269 organisaties deelgenomen. De positie die organisaties op de ranglijst krijgen is gebaseerd op de algemene tevredenheid van de eigen medewerkers. De respondenten in het Beste Werkgeversonderzoek zijn ondervraagd over hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega’s, leidinggevenden, beloning en ontwikkelingsmogelijkheden.

Geheim goed werkgeverschap
Uit het onderzoek blijkt dat de Beste Werkgevers stuk voor stuk bevlogen en betrokken organisaties zijn met hart voor hun vak én de omgeving. Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, licht dit toe: “Organisaties die een goed antwoord hebben op de vraag: ‘Wat is onze toegevoegde waarde aan de maatschappij?’ hebben vandaag de dag een streepje voor. Aan authenticiteit en duurzaamheid wordt namelijk steeds meer waarde gehecht. Er is een grote aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers en klanten, terwijl bestaande medewerkers extra betrokken en bevlogen zijn. Samen gaan voor een goede zaak. Dát is het geheim van goed werkgeverschap.”

Scores winnaars
De algemene tevredenheid van de medewerkers over de organisatie bepaalt de Beste Werkgeversscore van een werkgever. Stichting Buurtzorg Nederland behaalde in de categorie meer dan 1000 medewerkers een 9,0 voor algemene tevredenheid, Geas Energiewacht behaalde in de categorie minder dan 1000 medewerkers een 8,9. Uitzonderlijk hoge scores, het Nederlandse gemiddelde ligt op een 7,5, ongeveer anderhalf punt lager.

Reacties van de winnaars
Hoe zorgen de winnaars voor betrokken en bevlogen medewerkers? Voor welke goede zaak staan zij? Jos de Blok, oprichter van Stichting Buurtzorg Nederland, vertelt: “Wij zijn een thuiszorgorganisatie, iemand helpen met zijn gezondheid geeft onze mensen voldoening. Dat is wat wij mogelijk maken. Onze medewerkers worden uit de wind gehouden als het gaat om  administratieve lasten en andere randzaken. Een verademing in onze vaak logge zorgsector. Professionals kunnen zich focussen op de patiënt. Zij hebben de vrijheid om hun patiënten op hun manier te behandelen en zitten niet vast aan protocollen. Nieuwe werknemers zeggen weleens dat ze hun baan hebben teruggekregen: ze kunnen mensen weer helpen.”

Ook Frank van Hunsel, directeur van Geas Energiewacht, vertelt waarom hij denkt dat zijn medewerkers zo bevlogen en betrokken zijn: “Energie is ons product. Onze monteurs weten daar het meeste van en zijn daarom het allerbelangrijkst. Wij als top moeten hen zo goed mogelijk faciliteren. Het management krijgt bij ons daarom geen bonus, maar de monteurs wel. Samen werken we aan de belangrijkste kernwaarde van ons bedrijf: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Niet met ingewikkelde theorieën, maar met kleine, concrete acties waarin iedereen zich herkent.”

Grootste stijgers
Naast de twee absolute winnaars zijn ook de grootste stijgers bekend gemaakt: organisaties waarvan de algemene tevredenheid opvallend is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De algemene tevredenheid van grootste stijger Ordina (categorie meer dan 1000 medewerkers) nam toe met een half punt naar een 6,2. De score van Fox-IT (categorie minder dan 1000 medewerkers) zat eveneens fors in de lift, deze is toegenomen met 1,3 punt naar een 8,3. Een uitstekende prestatie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Joline Luitjens op

  Saxion is supertrots! Op nr. 20 als beste werkgever in het hoger onderwijs!

 2. Een verademing om te lezen dat Buurtzorg het zo goed doet ( geldt twouwens ook voor Geas). Ik ben wel benieuwd wie dan wel de papieren rompslomp doet en hoe protocollen “genegeerd” worden. Ik werk in de verslavingspsychiatrie en daar komen hulpverleners om in alle registratieverplichtingen.

 3. Silvia Ratering op

  Ik kan onderschrijven dat medewerkers het meest voldoening halen uit hun werk als zij de vrijheid en ruimte krijgen om zich bezig te houden met de corebusiness. De zorg voor cli?nten. Ik heb als secretaresse gewerkt bij een gehandicaptenorganisatie, door de wens van de directie om op overhead te bezuinigen ben ik mijn baan kwijtgeraakt.
  Ik snap de motivatie en de beweging, maar voor mij persoonlijk is het wel jammer. Als er organisaties zijn die toch te maken krijgen met een toenemende administratieve druk, dan wil ik graag in gesprek. Ieder zijn vak: de professionals houden zich bezig met de zorg, onderwijs of andere taak en de secretarieel ondersteuners “ontzorgen” hen!

 4. Johan Slendebroek op

  De EO is ge?indigd op de 31e plaats in categorie tot 1000 medewerkers. Wij zijn daar heel erg blij mee!!
  De Beste Werkgevers Awards worden uitgereikt naar aanleiding van MedewerkersOnderzoeken. Het zegt dus veel over de tevredenheid van medewerkers. Eigenlijk zijn het de ‘Beste Medewerkers Awards’…… En dan staan we de EO-medewerkers op de 31e plek in de lijst van 50 meest tevreden organisaties. Da’s heel erg mooi!!

 5. Tinie Grimius op

  wat een succes, ben benieuwd wanneer de oude huisarts die 7*24 uur beschikbaar is voor zijn patienten zijn herintreding doet. Toen was geluk heel gewoon…….