Bussemaker wil door met databank topvrouwen

0

Minister Jet Bussemaker van onderwijs en emancipatie laat aan de Tweede Kamer weten dat ze wil doorgaan met een databank voor topvrouwen die geschikt zijn voor hoge posities in het bedrijfsleven. Volgens haar zijn er misverstanden over het initiatief, die ze door een brief aan de Kamer hoopt weg te nemen.

Vorige week riep de Tweede Kamer Bussemaker nog op direct te stoppen met de databank. Volgens de VVD werkt de databank marktverstorend, omdat werving- en selectiebureaus ook met een dergelijke lijst bezig zijn. De minister stelt de lijst op samen met werkgeversvereniging VNO-NCW.

Zevenhonderd vrouwen

Minister Bussemaker vindt dit niet juist. Haar databank heeft een andere rol en is meer een aanvulling op de lijst die de selectiebureaus samenstellen. Er zijn ook afspraken gemaakt met de selectiebureaus. Stoppen met de lijst levert praktische problemen op en is onwenselijk voor de ruim zevenhonderd vrouwen die in vier maanden tijd op de lijst zijn aangemeld, schrijft de minister.

Vrouwenquotum

Ze wijst erop dat de Kamer zelf heeft afgesproken dat de raden van bestuur en raden van toezicht voor 30 procent uit vrouwen moeten bestaan. Maar dit gaat veel te traag, stelt de minister. In 2013 had nog maar 5,3 procent van de bedrijven die vallen onder de Wet bestuur en toezicht de streefcijfers gehaald. Nederland wordt door veel landen ingehaald en het zal zonder extra inzet tot zeker 2027 duren voordat de bedrijven 30 procent van hun topfuncties door vrouwen laten bemannen.

Old boys network

De PvdA, de partij van Bussemaker, vindt dat Bussemaker moet doorzetten. ‘Het register kan als tijdelijk instrument het old boys network doorbreken. Nu al zijn zevenhonderd talentvolle vrouwen in beeld gebracht. Stoppen met iets wat succesvol lijkt te worden, zou vreemd zijn.’ Bovendien denkt de partij dat vrouwen voor meer diversiteit aan de top zorgen. Dit is niet alleen goed voor de kansen van vrouwen, maar ook voor de bedrijven zelf.

Coalitiepartner de VVD reageert afwijzend op Bussemakers voornemen de databank door te zetten. VVD-Kamerlid Tamara van Ark twittert: ‘Verkeerde argumenten worden niet beter als je ze harder roept. Database topvrouwen is géén overheidstaak.’

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.