Burn-out in beeld

3

Burn-outgerelateerde problemen komen veel voor, ook onder jongeren. Voor werkgevers blijft het een lastig onderwerp. Zij moeten immers afgaan op de ervaringen van de werknemer en het oordeel van de bedrijfsarts. Het kan ook anders: met een EEG-scan.

Je hersenen reageren continu op je handelingen en je gedrag. Gelukkig maar. Daardoor kun je na je eerste, doodenge rijles, uiteindelijk op de automatische piloot autorijden. ‘ Op dezelfde manier ontwikkelen mensen hun gedrag’ , aldus Marco Karman van Be More Yourself. ‘ Gedrag dat op de een of andere manier een positief resultaat oplevert, ontwikkel je verder. Zo ontwikkel je je bijvoorbeeld tot een sociaal persoon, of iemand met een bovengemiddeld rationele insteek. Op die plekken ontstaan  bredere paden in je brein, die je heel mooi terugziet als activiteit tijdens een hersenscan. Dit gegeven, neuroplasticiteit genaamd, is ook heel nuttig bij het signaleren en herstellen van een burn-out.’

Objectiviteit

Een EEG-scan geeft een duidelijk beeld van een persoon zijn sterke punten en ontwikkelmogelijkheden. Karman: ‘ Je ziet hoe een persoon zich tot dan toe heeft ontwikkeld op verschillende onderdelen. We zien vaak dat deze personen tekortschieten op het gebied van objectiviteit. Die eigenschap helpt je namelijk om een stapje terug te doen en de situatie van een afstand te bekijken. Op die manier kun je bewust kiezen om je aandacht te richten op zaken waar je invloed op hebt, in plaats van op zaken waarop je weinig of geen invloed kunt uitoefenen. Dat is de essentie van een burn-out: je hebt geen invloed op je leven, het voelt alsof je wordt geleefd.’

Voorkeursverbindingen

Een naderende burn-out tijdig signaleren bespaart tijd, geld en veel onnodig lijden. ‘ Soms zien mensen het niet aankomen, of ze willen er niet aan toegeven’ , legt Karman uit. ‘ We zijn tenslotte allemaal overlevers, die de beste kant van onszelf willen laten zien. Maar het gedrag dat je jarenlang laat zien en waardoor je tegen bepaalde problemen aanloopt, verander je niet zomaar. De voorkeursverbindingen in je hoofd zijn te sterk. Uiteindelijk is doorgaan geen optie meer en vaak zijn mensen dan pas bereid om echt aan de slag te gaan met zichzelf. Hoe eerder je begint, hoe minder moeite het kost om de gewenste verandering te bewerkstelligen.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Leon Brinkers op

    Juist dat gevoel van geen grip meer hebben op je eigen leven geeft ruimte om los te laten en te gaan ontdekken dat het leven ook op de automatische piloot geleefd kan worden door een paar dingen anders te doen. Dat is het mooie van een burn-out het dwingt je om andere paden te gaan bewandelen en met een beetje begeleiding zijn de nieuwe wegen zo te vinden.

    Leon Brinkers Burn-out specialist @deopening.nl

  2. Een wat simplistische benadering van een burnout. Alsof je met een beetje begeleiding nieuwe wegen weet te vinden. Blijft toch maar weer dat er veel onduidelijk is wat een burnout is en wat je vervolgens kunt ondernemen.

  3. burnout of overspannen, het één noem ik de renziekte en het andere de piekerziekte. Het lijkt mij verstandig beide uit te leggen i.p..v alleen de burnout…..