Buitensporig privé internetgebruik geen reden voor ontslag

0

Een overzicht van bezochte websites is niet voldoende om aan te tonen dat een werknemer buitensporig veel tijd besteedt aan internetten voor privé-doeleinden. Daarvoor is op zijn minst een overzicht van het werkelijke dataverkeer nodig.

De situatie

Een werknemer heeft op zijn werkplek een pc staan die hij nodig heeft voor administratieve zaken. De werkgever constateert dat de werknemer buitensporig veel gebruik heeft gemaakt van internet en niet-werkgerelateerde sites heeft bezocht. Als de HR-coördinator de werknemer met zijn gedrag confronteert, geeft de werknemer het internet gebruik toe met de toelichting dat hij informatie zocht voor zijn autistische kind en dat hij contact moet onderhouden met het thuisfront. In het gesprek wordt door de werkgever aangestuurd op beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

De vraag

De werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst omdat het onprofessioneel handelen van de werkgever een dringende reden voor ontslag is. Daarnaast heeft de werkgever geen vertrouwen meer in de werknemer. De werkgever is van mening dat er geen vergoeding moet worden toegekend omdat de ontbinding aan de werknemer zelf te wijten is.

Het oordeel

De kantonrechter overweegt dat met de overlegde overzichten niet is aangetoond dat er daadwerkelijk sprake is van buitensporig internetgebruik. De overzichten geven wel de bezochte sites weer, maar niet de intensiteit van het internetgebruik. De kantonrechter vindt dat niet is aangetoond dat de werknemer veel uren heeft besteed aan het internet gebruik. Er kan sprake zijn van automatische verversing van inactieve pagina’s die openstaan. Alleen met een overzicht van het werkelijke dataverkeer kan het vermeende buitensporig internetgebruik bewezen worden. En dat overzicht ontbreekt.

De werkgever heeft ook geen aanmerkingen op het functioneren van de werknemer. Het internetgebruik heeft dus blijkbaar geen invloed gehad op zijn werk. Een waarschuwing of maatregel was beter op zijn plaats geweest dan meteen aansturen op beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter wijst het verzoek van de werkgever dan ook af.

LJN BJ 9222
kantonrechter Maastricht
eerste aanleg
01 oktober 2009

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.