Brainstorm anders om creativiteit in groepen te stimuleren

0

Traditioneel brainstormen is inefficiënt, maar het proces kan aangepast worden om betere ideeën te produceren.

Brainstormen was en is populair om in groepen nieuwe ideeën en oplossingen te bedenken. Dit ondanks het feit dat diverse studies hebben aangetoond dat groepen feitelijk minder ideeën en minder creatieve oplossingen produceren dan individuen. Dat is verwarrend. Vele handen maken immers licht werk, zo is de gedachte.

Onderzoek toont echter aan dat veel handen en hoofden mensen juist zenuwachtig en lui maakt en dat mensen dan blokkeren en ‘groupthink’ optreedt. Mensen presteren beter in hun eentje als het op het genereren van (nieuwe) ideeën aankomt. Dat lijkt tegengesteld aan het gevoel.

Onderzoek naar creativiteit laat zien dat goede ideeën vaak tot stand komen door het verbinden van twee minder goede ideeën. Met andere woorden: brainstormen zou moeten werken.

Elektronisch Brainstormen
Brainstorming blijkt dus een goede techniek die enigszins aangepast moet worden.

Twee technieken die kansrijk lijken om het traditionele brainstormen meer effectief te maken zijn ‘Brainwriting’ en ‘Elektronisch Brainstormen’. Beide technieken hebben de traditionele, door Alex Faickney Osborn ontwikkelde, brainstormregels als uitgangspunt:

  1. Geen kritiek.
  2. Focus op kwantiteit.
  3. Combineer en verbeter ideeën van anderen.
  4. Schrijf alle ideeën op die in je opkomen, hoe vergezocht ook.

De eenvoudige aanpassing bij Elektronisch Brainstormen is dat het online gebeurt met behulp van een chatmethode. De enige voorwaarde is dat alle participanten – al scrollend – alle andere ideeën kunnen zien.

Brainwriting is nog ‘ouderwetser’. Alle participanten gaan bij elkaar zitten en schrijven hun ideeën op Post-its. Deelnemers leggen hun ideeën midden op tafel zodat anderen deze kunnen zien. Er mag niet gesproken worden.

In een recente studie (Michinov, 2012) zijn beide technieken vergeleken. Het blijkt dat Elektronisch Brainstormen de meeste originele ideeën oplevert. Bij Brainwriting moeten deelnemers voorover buigen om de ideeën van anderen te bekijken en er op voort te bouwen, maar ze doen dit niet voldoende.

Bij Elektronisch brainstormen ziet iedere deelnemer juist zonder moeite wat andere deelnemers zeggen en denken. De groep wordt daarmee blootgesteld aan een groot aantal ideeën zonder dat deelnemers daar (veel) moeite voor hoeven doen.

Daar komt nog bij dat sommige problemen die optreden bij het traditionele brainstormen ondervangen worden. Deelnemers hoeven niet te wachten totdat iemand anders is uitgesproken en ze maken zich minder zorgen over ‘beoordeeld worden’. Bovendien is elektronisch brainstormen plaatsonafhankelijk.
Mensen melden elektronisch brainstormen een bevredigende ervaring te vinden.

Jeremy Dean geeft nog een laatste tip: Onderzoek naar elektronisch brainstormen toont aan dat de beste resultaten verkregen worden in groepen met 8 of meer personen.

Dit artikel over brainstormen met een twist is te vinden op het PsyBlog.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer