Bijklussende zieke werknemer ontslagen na video-opnamen

1

Een timmerman die in zijn ziekteperiode gaat stukadoren bij zijn zus, wordt na een anonieme tip en video-opnamen ontslagen.

De kantonrechter vond de stiekem gemaakte videobeelden een passend middel om te onderzoeken of de anonieme tip over de zieke werknemer op waarheid berustte.

De situatie

Een timmerman is sinds januari 2010 ziek. In mei krijgt de werkgever een anonieme tip binnen dat de werknemer bijklust, ook nu hij ziek is. De werkgever huurt een onderzoeksbureau in dat tijdens een periode van 5 dagen vanaf de openbare weg video-beelden maakt van de klussende werknemer.

De vordering

Op basis van de video-beelden vraagt de werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Het verweer

Volgens de werknemer berust alles op een misverstand. Daarnaast vindt hij de geheime video-opnamen een grove schending van zijn privacy, en niet proportioneel. De werkgever had ook een extra controle kunnen laten doen door de bedrijfsarts.

Het oordeel

De kantonrechter vindt het vanwege de inhoud van de anonieme tip begrijpelijk en rechtvaardig dat de werkgever de tip wilde checken. De werkgever kon dat niet doen door mensen in de omgeving van de werknemer te ondervragen. Dat zou de reputatie van de werknemer schaden. Daarnaast zou de werknemer dat meteen gestopt zijn met bijklussen.
Het filmen was een proportionele en passende actie omdat (a) de periode waarin is geobserveerd is kort geweest, gelet op het bewijs dat geleverd moest worden, (b) de observaties en de opnamen alleen op de werknemer waren gericht en (c) de opnamen van af de openbare weg zijn gemaakt en alleen maar dat tonen wat een willekeurige voorbijganger ook had kunnen zien.
De werknemer geeft toe dat hij voor januari 2010 inderdaad bijkluste en dat hij in de periode van de opnamen voor zijn zus heeft gestuukt. Maar dat laatste vindt hij geen bijklussen omdat het voor familie was.
De kantonrechter vindt het aannemelijk dat de werknemer ook na januari 2010 heeft bijgeklust en daarmee is er een verandering in de omstandigheden die een ontbinding – zonder vergoeding – rechtvaardigt.

JAR 2010/220
Kantonrechter Breda
Eerste aanleg
Camera beelden als bewijs
5 augustus 2010

Door mr. Ingrid Kooijman 

Lees ook:
> Zieke werknemer mag thuis klussen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Henk Duijn, arbeids- en organisatiepsycholoog op

    Vragen die dit artikel oproept zijn:
    Was het arbeidsverzuim te wijten te duiden als “aan aan het werk gerelateerd verzuim”?
    Hoe lang was de verzuimperiode?
    Welke akties werden tijdens de verzuimperiode door werkgever en arbodienst genomen?