Best Workplaces 2015: Betrokkenheid cruciaal

0

Novo Nordisk B.V. , &samhoud consultancy en Lean Consultancy Group zijn door Great Place to Work (GPTW) uitgeroepen tot Best Workplaces van 2015. De winnaars blinken uit in het betrekken van medewerkers en scoren vooral goed op het gebied van kameraadschap.

Aan het medewerkersonderzoek werkten dit jaar in Nederland ruim 29.000 respondenten mee, verdeeld over 120 organisaties. Hiervan deden 79 organisaties mee voor de lijst van Best Workplaces, waarvan 42 organisaties de lijst ook daadwerkelijk haalden. De bedrijven werden door hun medewerkers beoordeeld aan de hand van 58 stellingen, in te delen in de categorieën geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap.  De uitkomsten van het medewerkersonderzoek worden door GPTW gecombineerd met een evaluatie van het werkgeverbeleid.

Relatie met manager
De top 5 ‘Best Workplaces’ scoort ten opzichte van de rest van de lijst het best op de stellingen die betrekking hebben op de relatie tussen management en medewerker. Op de stelling ‘Het management betrekt werknemers in beslissingen die betrekking hebben op hun werk en werkomgeving’ behaalden de top 5 een score van 90%, ten opzichte van een score van 67% voor de rest van  de bedrijven.

Ook op de stelling ‘Het management vraagt om en reageert oprecht op suggesties en ideeën van medewerkers’ scoort de top 5 relatief hoog (92% t.o.v. 78%). Volgens Erik van Riet, directeur van Great Place to Work Nederland gaat het betrekken van medewerkers een steeds grotere rol spelen. ‘Alleen maar vragen naar ideeën van medewerkers is niet meer genoeg voor managers. Werknemers waarderen het als je ze volledig betrekt bij het proces. De topbedrijven in onze lijst weten dat binnen alle lagen van hun organisatie te creëren.’

Eerlijke beloning
Nu veel bedrijven herstellen van de economische crisis wordt eerlijke beloning en promotie steeds belangrijker voor medewerkers. Slechts twee derde van de respondenten vindt dat promoties gaan naar diegenen die het verdienen, een daling van -3 ten opzichte van 2014, dit maakt het de sterkst gedaalde stelling. Medewerkers voelen dat voortrekgedrag nog steeds aanwezig is: een derde van de respondenten zegt dat managers doen aan voortrekgedrag. De positieve perceptie op het eerlijk delen in de winst is met 2 punten gedaald naar 58%. ‘Afgelopen jaren was het voor veel bedrijven en medewerkers een kwestie van overleven. Maar nu de markt aantrekt zie je dat medewerkers weer meer waarde gaan hechten aan een transparant promotie- en beloningsbeleid,’ aldus Van Riet. Uit de cijfers blijkt bovendien dat medewerkers weer om zich heen gaan kijken. De stelling: ´Ik wil hier nog een lange tijd blijven werken´ is gedaald van 85% naar 83%.

Internationaal
Het ‘Best Workplaces’ onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd in 47 landen op alle continenten. De gemiddelde Trust Index van de Best Workplaces in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden is hoger dan in Nederland. In vergelijking met bijvoorbeeld Zweden bestaat er het grootste gat in score met Nederland op het gebied van respect (Zweden 86% en Nederland 77%).

Lees ook: ‘Google ’s werelds beste werkgever’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.