Ben je eindelijk klaar voor HR3.0?

0

Het is hip om achter een statement een getal te plakken. Zo geven we vooruitgang weer. Maar kunnen we achter HR wel een 3.0 plakken? Volgens sommigen beheersen HR-professionals nog niets eens het 1.0-niveau.

Ron Thomas suggereert dat er wel degelijk een ontwikkeling is richting 3.0.

HR1.0

In het recente verleden was de HR-professional meer een administratief functionaris. Dit is de HR1.0-benadering. Deze ‘rol’ ontwikkelde zich uiteindelijk tot een volwaardige HR-functie. De administratieve functie is echter wel de basis voor HR. Door medewerkers wordt verwacht dat HR dit op orde heeft.

De ontwikkeling naar HR3.0 wordt versneld door de opkomst van sociale media.

HR3.0

De snellen ontwikkelingen van de afgelopen tijd en de uitdagingen waarvoor organisaties staan vragen een diagnostische insteek. De HR-professional zal de organisatie als patiënt moeten bekijken. Dit vraagt nogal wat kennis en vaardigheden van iemand. Degene die deze rol op zich neemt zal zowel mathematische-, economische-, sociale- en praktijkkennis en –ervaring moeten hebben. Dit is nodig om de organisatie haar doelen te kunnen laten behalen.

Ron Thomas vergelijkt de HR3.0-professional met een horlogemaker. Een horloge bestaat vaak uit vele onderdelen, die allen perfect moeten samenwerken met elkaar. Het vraagt ook om strategisch inzicht, met aansluiting bij ‘de business’.

De HR3.-professional zal de missie en visie van een organisatie mede vormgeven. Hij of zij ontwikkelt zowel lange- als korte termijn strategische business en human resources doelstellingen en helpt deze verwezenlijken. Dit betekent dat er aansluiting moet zijn met de directie, zodat organisatiedoelstellingen doorvertaald kunnen worden.

Het lijkt erop dat HR de wind meeheeft. Het besef dat medewerkers het belangrijkste kapitaal van een organisatie zijn, is er al langer. Alleen, de daadwerkelijk actie om dit ook tot uiting te brengen ontbrak. Langzamerhand komt nu het besef dat er niet alleen lippendienst aan dit principe moet worden bewezen, maar dat er echt concrete acties aan gehangen moeten worden.

Thomas eindigt met de oproep om als HR-professional klaar te zijn voor deze rigoureuze veranderingen. Klaar te zijn voor het nemen van verantwoordelijkheid. HR3.0 komt eraan!

Lees het artikel, met o.a. een verwijzing naar het recent gepubliceerde boek “CSR for HR: A Necessary Partnership for Advancing Responsible Business Practices,” en het Deloitte-artikel “Strategist & Steward: The Evolving Role of the Chief Human Resources Officer.”

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.