Bekijken mail geen inbreuk op privacy

0

De arbeidsovereenkomst van een MT-lid dat veel privémails aan een collega stuurt, waarvan sommige beledigend zijn voor een andere collega, wordt door de kantonrechter ontbonden. Het inkijken van de mails door de werkgever was geen inbreuk op de privacy, maar de werkgever heeft in het proces flinke steken laten vallen en betaalt daarom een forse ontslagvergoeding.

De situatie

Een hoofd verkoopbinnendienst en MT-lid wordt door zijn werkgever op non-actief gesteld. De werkgever heeft in zijn mailbox veel privémails gevonden. Ze waren gericht aan één collega en bevatten schunnige en minachtende opmerkingen over een teamlid van die collega. De werkgever zegt dat hij onderzoek naar de zaak zal doen, maar geeft vier dagen later aan meteen afscheid van de werknemer te willen nemen.

Bij de rechter
De werkgever dient een ontbindingsverzoek in. De werknemer heeft veelvuldig en langdurig tijdens werktijd privéberichten verstuurd, die ook nog eens een schunnig karakter hadden. Volgens de werkgever heeft de werknemer daarmee elke vorm van integriteit geschonden. Als lid van het MT had hij een voorbeeldfunctie.

Het verweer van de werknemer
De werknemer stelt dat de werkgever een inbreuk heeft gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer door de berichten te bekijken zonder dat vooraf te melden.

Het oordeel
De rechter oordeelt dat een werkgever de e-mailberichten van een werknemer mag controleren als vooraf duidelijk is gemaakt dat dat kan gebeuren. En dat is in dit geval gebeurd via het internet- en e-mailreglement van het bedrijf.

De werkgever mocht in dit geval in de mailbox kijken om te checken of er berichten waren die beantwoord moesten worden omdat de werknemer ziek was. Maar dat wil nog niet zeggen dat de werkgever dan ook privéberichten mag lezen. Maar in dit geval was er heel veel mail en ook veel mail zonder onderwerp in de onderwerpregel. Daarom beoordeelt de rechter de inbreuk op de privacy van de werknemer in dit geval als gerechtvaardigd en proportioneel.

Einde arbeidsrelatie schuld van werkgever
De rechter oordeelt dat het risico van de vertrouwensbreuk geheel voor rekening van de werkgever komt. Het staat weliswaar vast dat de hoeveelheid privéberichten en de inhoud ervan geleid hebben tot een deuk in het vertrouwen, maar de werkgever had eerst andere stappen moeten nemen. Het toegezegde onderzoek is er niet gekomen en de werkgever is meteen overgegaan tot het beëindigen van de overeenkomst. Er is wel een gesprek geweest maar daarin was blijkbaar geen ruimte voor daadwerkelijke communicatie over de e-mailberichten; de werknemer is in dat gesprek onder andere voor ‘eikel’ uitgemaakt. Uit correspondentie blijkt dat de directeur zo boos was dat hij het toegezegde vervolggesprek ook overbodig vond. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en kent de werknemer een vergoeding toe van 52.000 euro.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:RBGEL:2013:3801.
Datum uitspraak: 10 oktober 2013

Lees ook: Lezen privémail baas reden voor ontslag?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer